Tänään saavuttivat vanhan eläkeiän viimeiset suomalaiset, jotka ovat eläneet toisen maailmansodan aikaa. Hekään eivät sitä nähneet (edes Kättärin ikkunasta), koska sota loppui Euroopassa jo keväällä.
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen sanottiin ”ei koskaan enää” ja perustettiin kansainliitto, jossa viisaat valtiomiehet voivat keskustelemalla ratkaista ongelmat ilman sotia. Jahka uudet sukupolvet oli saatu armeijaikään, sota jatkui.
Toisen maailmansodan jälkeen sanottiin ”ei koskaan enää” ja perustettiin Euroopan hiili ja teräsunioni, koska jos pääpukareiden Saksan ja Ranskan taloudet ovat naimisissa keskenään, ei sotimisesta tule oikein mitään. Tällä kertaa homma yllättäen toimi.
EU siis perustettiin ennen kaikkea estämään uusi suursota Euroopassa, ja siinä se on myös onnistunut. Saksa ja Ranska eivät ole sotineet 65 vuoteen, mikä on pisin aika kirjoitetussa historiassa, kun tuolla rajalla on ollut rauha.
Viimeisimpinä noista sodista tulkoon mainituksi:
- Toinen maailmansota 1939-1945
- Ensimmäinen maailmansota 1914-1918
- Ranskan-Preussin sota 1870-1871 Saksan keisarikunta perustettiin sodan aikana Versaillesin linnassa, nöyryytys joka osaltaan oli Ensimmäisen maailmansodan takana. Tätä edeltävissä sodissa nykyistä Saksaa ei ole ollut olemassa. Sen edeltäjä, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta, oli lähinnä löyhä liitto jolla oli symbolinen keisari. Alla listatuissa sodissa onkin mukana mikä vain saksalaisvaltio, monissa useampikin.
- Toinen Italian itsenäisyyssota 1859, sodittiin lähinnä Italiassa, mutta Saksalaisroomalaisen keisarikunnan hallitseva valtio Itävalta osallistui siihen.
- Napoleonin sodat 1803-1815
- Ranskan vallankumous 1789-1803, johon useampikin saksalaisvaltio sekaantui eri tavoin
- Seitsenvuotinen sota 1756-1763
- Itävallan perimyssota 1740-1748
- War of the Quadruple Alliance 1718–1720 (mikäköhän tämä edes on suomeksi)
- Espanjan perimyssota 1701-1714
- Yhdeksänvuotinen sota 1688-1697
- War of the Reunions 1683-1684
- Ranskan-Hollannin sota 1672-1679
- War of Devolution 1667-1668
- Kolmikymmenvuotinen sota 1618-1648
- Hugenottisodat 1568-1598
- Italialaissodat 1494-1559
Ja niin edelleen. Rooman aikanakin raja meni samoilla seuduilla, ja roomalaisilla oli käynnissä jatkuva matalan intensiteetin sota germaaniheimojen kanssa. Ja useimmissa noista sodissa tietysti korjailtiin edellisessä sodassa sattuneita vääryyksiä ja hyvitettiin nöyryytyksiä. Hyviä syitä kun löytyy aina.
EU:n saavutus ei siis ole pieni. Itse asiassa sen rinnalla yhteisvaluutan tehokkuus, lajenemisskismat, korruptio ja jopa demokratiavaje ovat hienosäätöä: niin kauan kun Euroopan ytimessä ei sodita, on varaa säätää. Ja näyttäisi siltä, että unioni tuo rauhan pikkuhiljaa laajeneville rajoilleenkin. Jugoslavian sotia EU ei kyennyt estämään, mutta niiden jatkuvaa uusiutumista estää lähinnä se, että kaikki osalliset maat haluavat mukaan unioniin.
Tähän kuuluisi loppuun Pellen biisi Rauhan aika, mutta valitettavasti sitä ei ole Youtubessa, joten jää laittamatta… Suosittelen itse kutakin kaivamaan sen jostain ja laittamaan soimaan
Ystäväni ootko tajunnut lainkaan,
olet saanut elää rauhan aikaa (x3)
Asiaa!
Rauha ei ole päämäärä, vaan tie.
Jos emme olisi eläneet rauhan aikaa niin emme olisi täällä ihmettelemässä asiaa. Seuraava sota kun ei kovin kauan kestä, mutta kollateraaliseen vahinkoon kuuluu suurin osa pohjoisen pallonpuoliskon asukkaista.