Kirjoitan kirjaa vihreästä kaupunkisuunnittelusta. Tämä teksti on luonnos ilmastonmuutosta koskevaksi luvuksi. Julkaisen sen, jotta sitä on on mahdollista kommentoida ja kritisoida.
Jos haluat auttaa projektissa, pyydän kritiikkiä, mutta myös osallistumaan Mesenaatti-kampanjaan, joka on parhaillaan käynnissä!
Kohti hiilineutraalia kaupunkia
Helsingin tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2030. Se tarkoittaa, että hiilipäästöjä on leikattu vuoden 1990 tasosta vähintään 80% ja loput päästöt kompensoidaan hiiltä sitovilla toimilla, jotka voidaan tehdä kaupungin alueen ulkopuolella. Huomioiden ilmastokriisin syvyys, hiilineutraaliuteen pitäisi pyrkiä vielä nopeammin, mutta tämä on se poliittinen kompromissi, joka saatiin vuonna 2021 sovittua – ja parannus vuonna 2017 sovittuun tavoitteeseen sekin.
Seuraava tavoite on nollata päästöt kokonaan vuoteen 2040 mennessä, eli silloin hiilinielut kaupungin alueella kattavat kokonaisuudessaan kaikki kaupungin päästöt. Tähänkin tavoitteeseen pitää pyrkiä jo nopeammin.
Helsingin päästöt olivat vuonna 2023 1,9 miljoonaa tonnia laskettuna Suomen ympäristökeskuksen käyttämällä laskutavalla, jonka kuvaan kappaleessa Mistä kaupungin päästöt muodostuvat. Kun vuoden 1990 päästöt olivat 3,5 miljoonaa tonnia ja laskua on tapahtunut jo 45%. Asukaskohtaiset päästöt ovat laskeneet vielä enemmän, jo 60%, mutta koska väkiluku on samalla kasvanut, kokonaispäästöjen lasku on pienempi. Päästöt ovat tällä hetkellä nopeassa laskussa johtuen hiilivoimaloiden sulkemisesta, mutta etenkin liikenteen päästövähennykset vaativat vielä merkittäviä toimia.
Vastaavasti kuin hiilineutraaliuteen, kaupungin täytyy pyrkiä myös siihen, että sen toimet eivät aiheuta luontokatoa. Tälle ei valitettavasti ole vielä samanlaisia laskukaavoja ja standardeja, joihin numeeriset tavoitteet voitaisiin kiinnittää. Käsittelen luontokadon paikallisia kysymyksiä luvussa Luonto kaupungissa, mutta globalien vaikutusten osalta välineet seurata kehitystä vielä puuttuvat.
Mistä kaupungin päästöt muodostuvat
Suomessa kuntien päästöt lasketaan ns. alueellisella laskutavalla. Se tarkoittaa, että kunnan hiilipäästöihin lasketaan kaikki kunnan alueella syntyvät hiilipäästöt, paitsi sähkön- ja lämmöntuotannon sekä jätehuollon osalta päästöt lasketaan kulutuksen mukaan, eli sähkön tuotantopaikalla ei ole merkitystä, vaan päästöt ovat sähkön käyttäjän päästöjä.
Tämä ei ole ainoa mahdollinen tapa laskea päästöjä ja kansainvälisesti vertaillessa täytyy yleensä huomioida, että laskutavat voivat erota. Useimpien maailman kaupunkien ja alueiden päästöt lasketaan kuitenkin samantyyppisesti, perustuen ensi sijassa alueella syntyviin päästöihin, eikä alueen asukkaiden kulutukseen. Syy tähän on, että tällainen päästölaskenta on ollut olennaisesti helpompaa toteuttaa kuin kulutukseen perustuvat tavat. Käyttöperusteisesti laskettuna Suomen kuntia voidaan vertailla keskenään ja laskea päästöt myös melko kauas historiaan, joten tapa kannattaa pitää käytössä myös uudempien mallien rinnalla, vaikka sillä on puutteensa, joita käsittelen kappaleissa Hiilineutraali rakentaminen ja Helsinkiläisten kulutuksen päästöt.
Alueellisesti laskettuna Helsingin suurin päästölähde on lämmitys. Kaukolämmön tuotanto aiheutti vuonna 2023 noin puolet helsingin päästöistä. Sen määrä on kuitenkin tippumassa nopeasti, koska Hanasaaren voimala suljettiin 2023 ja myös Salmisaari suljetaan 2025. Kun lisäksi venäjän hyökkäyssota on käytännössä lopettanut kaasun polton lämmitykseen, lämmöntuotannon päästöt tippunevat jo 2025 tasolle joka on noin 20% aiemmasta tasosta. Tästä saavutuksesta itseämme onnitellessa (ja tämän eteen on tehty 15 vuotta töitä) on hyvä huomata, että puun poltto on laskelmissa laskettu päästöttömäksi, vaikka tosiasiallisesti voimalan piipuista tuleekin hiilidioksidia. Ne päästöt vaan lasketaan maankäytön päästöiksi siellä missä puut hakataan. Kaukolämpö ei siis tosiasiallisesti ole vielä aivan niin päästötötöntä vielä kuin laskelmissa.
Merkittävin fossiilisähköä korvaava ratkaisu on ollut lämpöpumput. Helsingissä kerätään lämpöä talteen jätevedestä ja lisäksi vähän pienemmillä tehoilla myös muun muassa konesaleista. Lisäksi kaupunkiin on rakennettu ja rakennetaan useita lämpövarastoja jotka mahdollistavat tuotannon tasaamista ja sähkökattiloita, joilla voidaan tuottaa lämpöä halvimman sähkön aikaan. Tulevaisuudessa myös Kilpilahden tehtaiden hukkalämpö, pienydinvoima ja merivedestä lämpöpumpuilla tuotettu lämpö ovat mahdollisia lämmön lähteitä.
Sähkön päästöt ovat laskeneet nopeasti ja laskevat yhä, kun sähköntuotanto Suomessa muuttuu yhä vähäpäästöisemmäksi. Hiilivoimaloiden sulkeminen ja korvaaminen tuulella, aurinkovoimalla ja ydinvoimalla on keskeinen osa tätä kehitystä, mutta niin ikään turpeen alasajo. Tässäkin kategoriassa kehitys näyttää lupaavalta.
Kolmas suuri kategoria, eli liikenne ei näytä yhtä valoisalta. Päästöt kyllä tippuvat, mutta eivät nopeasti, eikä liikenteelle asetettua tavoitetta tulla tähänastisilla toimilla saavuttamaan. Tähän asti ennustettavan kehityksen perusteella jo vuonna 2025 liikenne on Helsingin suurin päästöälhde ja vuonna 2025 yli puolet jäljellä olevista päästöistä tulee liikenteestä. Voi olla, että lämmityksen ja sähkön päästöjen nopea putoaminen riittää kompensoimaan vatuloinnin liikenteen kanssa, mutta yksin sen varaan ei voi laskea – etenkin kun seuraava tavoite on aidosti nollata päästöt, mikä ei jätä tilaa vapaamatkustukselle.
Hyvänä uutisena raideliikenne on helsingissä jo lähes täysin päästötöntä ja myös bussien päästöt kääntyivät nopeaan laskuun 2019 kun sähköbussit alkoivat yleistyä. Lähivuosina HSL:n bussiliikenne on kokonaisuudessaan päästötöntä, joten joukkoliikenteen päästöt ovat hallinnassa. Ongelma on autoliikenne, joka tuottaa yli puolet liikenteen päästöistä. Autoliikenteen osalta täytyy tavoitella sekä sen määrän vähentymistä, että nopeaa sahköistymistä. Sähköistymisen nopeuttamisessa ehkä lupaavin työkalu olisi liikenteen päästövyöhyke. Se tarkoittaaaluetta, jossa sallittaisiin vain päästöttömät autot. Tukholmassa on päätetty perustaa keskustaan päästötön vyöhyke tämän vuoden lopusta alkaen. Päästövyöhyke voisi auttaa myös nopeuttamaan raskaan liikenteen sähköistymistä ainakin kaupunkijakelun osalta.
Viimeinen kategoria päästöissä on “muut”, jonka osuus kokonaispäästöistä on muutamia prosentteja. Se sisältää muun muassa työkoneiden päästöt.
Hiilineutraali rakentaminen
Rakentaminen tuottaa globaalisti noin 10% kasvihuonekaasupäästöistä. Se on siis yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasujen lähteistä fossiilisten polttoaineiden ja ruuantuotannon rinnalla. Jos lasketaan rakennusten päästöt, osuus on jopa 37%, mutta tästä suurin osa on käytön aikaista energiankulutusta. Sekin on kuitenkin päästöjä, johon rakentamisella voidaan vaikuttaa.
Suurin yksittäinen kysymys on rakennusten käytön aikainen energiankulutus. Toisaalta, kun uusi rakentaminen on joka tapauksessa hyvin energiatehokasta ja myös energian päästöt Suomessa laskussa lähelle nollaa, alkavat itse rakentamisen päästöt olla keskeisessä roolissa.
Rakentaminen voidaan jaotella talonrakennukseen sekä infrarakentamiseen, jossa tehdään katuja, siltoja ja niin edelleen. Talonrakennuksessa päästöt jakautuvat materiaalien päästöihin ja rakennustyön ja kuljetusten päästöihin, eli lähinnä polttoaineen kulutukseen. Rakennuskoneissa ja työmaalämmityksessä polttoaineet voidaan korvata sähköllä ja epäilemättä korvautuvatkin jollain aikataululla. Samaten rakennustarvikkeiden kuljetusten ongelma on sama kuin muunkin logistiikan ja vastaus osin sähkö, osin luultavasti uusiutuvalla energialla tuotetut polttoaineet kuten metanoli ja synteettinen diesel.
Vaikeammat kysymykset liittyvät rakennusmateriaaleihin ja niistä erityisesti kahteen: teräs ja betoniin tarvittu sementti tuottavat kumpikin noin 7% globaaleista päästöistä. Terästä käytetään moneen muuhunkin, mutta betonia käytännössä vain rakentamiseen. Koska kyse on suurista päästöistä, kummankin kohdalla tehdään paljon tutkimusta niiden korvaamisesta tai päästöjen poistamista.
Sekä teräksen että betonin käyttöä voidaan vähentää erityisesti puurakentamisella. Rakennuksiin käytetty puu muodostaa merkittävän hiilivaraston ja kun metsään kasvaa uusia puita tilalle, on se muutaman vuoskymmenen säteellä jopa hiilinegatiivista ja pitkän päälle hiilineutraalia. Päästölaskennassa puu lasketaan hiilineutraaliksi. Puu ei kuitenkaan sovi materiaalina kaikkiin käyttöihin ja myös puutalot – erityisesti puukerrostalot – sisältävät sekä betonia että terästä. Se ei siis yksinään ratkaise rakentamisen päästöjä
Teräksen tuotannossa syntyy päästöjä energiankulutuksen lisäksi pelkistysprosessista, jossa rautamalmi muutetaan masuunissa takkiraudaksi ja sitten mellotetaan teräkseksi. Hiilidioksidin synty on osa varsinaista prosessia, hiili ei siis ole siinä vain polttoaineena vaan mukana reaktiossa. Hiilimasuunille on kehitetty vaihtoehdoksi vetypelkistys, jossa ei tarvita hiiltä ja ensimmäistä teollisen mittakaavan tehdasta rakennetaan jo Ruotsissa. Koko terästeollisuuden uudistus on kuitenkin hidasta ja vetypelkistys tarvitsee myös paljon sähköä, jonka luonnollisesti täytyy olla päästötöntä. SSAB tavoittelee “pääosin hiiletöntä” tuotantoa 2030 ja täysin hiiletöntä 2045. Muut teräsvalmistajat tulevat perässä, eli seuraavat 10-20 vuotta myös teräksen käytön välttäminen on tärkeää hiilipäästöjen laskemiseksi.
Betoni on sementin, hiekan ja veden seos. Hiilipäästöt syntyvät lähinnä sementin tuotannosta. Nykyään yleisimmän portland-sementin valmistuksessa syntyy runsaat päästöt, koska se valmistetaan polttamalla kalkkikiveä, josta irtautuu prosessissa hiiltä. Kuten teräksenkin kanssa, myös tässä hiilidioksidin synty on osa prosessia, eikä johdu pelkästään fossiilisista polttoaineista. Nykyään on jo laajalti saatavilla vähähiilistä betonia, jossa osa sementistä on korvattu muilla aineilla, esimerkiksi teräsmasuunin tuottamalla kuonalla. Joiltain osin näiden betonien laatu voi olla myös tavallista betonia parempaa, mutta koska välttämätön raaka-aine on edelleen portland-sementti, eivät ne voi toimia kuin välivaiheena.
Portland-sementti ei ole ainoa mahdollinen tapa tuottaa betonia. Esimerkiksi muinaisten roomalaisten käyttämä betoni ei tuottanut vastaavaa päästöä. Kehitteillä onkin runsaasti erilaisia hiilettömiä sementtejä tai sementin korvaavia aineita, joista osa toimii myös hiilivarastona. Mitään ei kuitenkaan ole vielä tarjolla teollisessa mittakaavassa, joten näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa kaikki betonin käyttö aiheuttaa päästöjä, vaikka määrää voidaankin vähentää.
Infrarakentamisessa käytetään niin ikään terästä ja betonia, mutta koska infraprojekteissa tyypillisesti siirretään suuria määriä maata ja kiveä ympäriinsä, suurin päästölähde ovat fossiiliset polttoaineet joita työkoneet ja kuorma-autot käyttävät. Päästöjä voidaan laskea kymmeniä prosesseja tehostamalla toimintaa niin, ettei polttoainetta tuhlata, mikä säästää myös rahaa. Loppujen päästöjen osalta ratkaisu on siirtyä sähköisiin työkoneisiin tai päästöttömiin polttoaineisiin, mikä puolestaan maksaa rahaa. Läheskään kaikkia koneita ei myöskään vielä saa sähköisenä.
Kappaleessa Mistä kaupungin päästöt muodostuvat kuvaamassani alueperusteisessa laskutavassa rakentamisen päästöistä lasketaan Helsingin päästöiksi vain työkoneiden päästöt itse työmaalla ja kuljetukset Helsingin rajojen sisällä. Talonrakennuksen suurimmat päästöt ulkoistetaan siis muualle Suomeen tai maailmalle. Ilmastonmuutoksen kannalta nämä päästöt ovat kuitenkin aivan yhtä todellisia riippumatta missä ne syntyvät ja niiden syy löytyy sieltä missä talo rakennetaan. Niitä vaan ei lasketa Helsingin päästöiksi Hiilineutraali Helsinki ohjelmassa.
Tästä syystä Helsinki ohjaa rakentamisen päästöjä erikseen. Rakennusjärjestykseen lisättiin 2023 ensimmäisenä kuntana rakentamisen hiilijalanjäljen raja-arvo, joka on tällä hetkellä 16,0 kgCO2e/m2/a, eli 16 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia kerrosneliömetriä kohden vuosittain, laskettuna 50 vuoden käyttöajan mukaan. Raja-arvo tulee laskemaan Helsingin rakentamisen päästöjä lähivuosina, kun se on ehtinyt vaikuttaa. Tarkoitus on myös kiristää rajaa tulevaisuudessa kun tekninen kehitys mahdollistaa vielä vähäpäästöisemmän rakentamisen. Kiristyvä raja-arvo on tehokas teknologianeutraali keino ohjata rakennusteollisuutta vähäpäästöisiin ratkaisuihin, olivat ne sitten puurakentaminen, päästötön betoni ja teräs tai jokin muu.
Helsingissä on panostettu rakentamisen päästöjen vähentämiseen jo ennen raja-arvoakin. Vertailtaessa rakentamisen päästöjä per asukas, Helsinki on 20 kunnasta jaetulla toiseksi viimeisellä sijalla, vain Kauniaisissa tulee päästöjä vähemmän per asukas. Esimerkiksi Tampereella päästöt ovat Helsinkiin verrattuna lähes kaksinkertaiset, Espoossa lähes nelinkertaiset ja Iissä kuusinkertaiset. Nämä ovat kuitenkin yhden vuoden lukuja ja laskelmassa on jonkin verran epävarmuuksia. Minkä lisäksi vertaaminen asukaslukuun rankaisee kuntia jotka kasvavat eniten. Rakentamisen päästöeroja eri kunnissa ja niiden syitä olisi arvokasta selvittää tarkemmin.
Esirakentamisessa, eli tonttien maaperän muokkaamisessa rakennuskelpoiseksi syntyy myös merkittäviä päästöjä, koska se useinmiten sisältää erilaisia stabilointitekniikoita, joissa käytetään sementtiä tai betonipaalujen hakkaamista maahan sekä suurien maamassojen siirtämistä joko pois tai tuomista tontille. Malminkentän aluetta on käytetty koealueena, jossa on haettu kaikkia mahdollisia keinoja vähentää päästöjä. Malminkentän kaavarungon yhteydessä arvioitiin, että perinteisillä menetelmillä esirakentaminen olisi tuottanut 340 000 tonnin hiilidioksidipäästöt. Päästövähennystyössä havaittiin, että kaupallisesti saatavilla olevilla keinoilla on mahdollista vähentää tätä päästöä vähintään 50%, eli 170 000 tonnilla, ennen kaikkea korvaamalla syvästabiloinnissa sementtiä teollisuuden sivuvirroilla, jotka menisivät muutoin jätteeksi. Teknisen kehityksen myötä päästöjä arvioidaan olevan mahdollista vähentää vielä lisää, joten Malminkentän esirakentamisen hiilipäästöt tulevat jäämään vielä selvästi pienemmiksi.
Päästöjen vähentäminen rakentamisessa edellyttää globaalia muutosta rakennusteollisuuden toimintaan. Betonin ja teräksen valmistustapamuutoksilla saadaan aikaan merkittävä päästövähennys, mutta se tapahtuu vuoskymmenten viiveellä. materiaalinkäytön tehostamisella ja systemaattisemmalla toiminnalla on mahdollista saavuttaa päästövähennyksiä ja myös kustannussäästöjä jo selvästi nopeammin. Tämä edellyttää kuitenkin toimintatapojen aktiivista muuttamista, mikä ei ole koskaan ollut rakennusalalla helppoa.
Helsinkiläisten kulutuksen päästöt
Kappaleessa Mistä kaupungin päästöt muodostuvat kuvattu alueellinen päästölaskenta antaa länsimaiden kaupunkien hiilipäästöistä epärealistisen positiivisen kuvan, koska kaiken kaupunkiin tuodun tavaran päästöt jäävät tavaraa tuottavien paikkakuntien vastuulle, eli usein kolmanteen maailmaan. Jos oletamme että päästöt laskettaisiin kaikkialla samalla tavoin ja että meillä olisi globaali päästökauppa, tämä ei olisi ongelma, koska päästöjen seuranta toimisi ja kuluttaja myös maksaisi päästönsä päästökaupan kautta.
Meillä ei kuitenkaan ole globaalia päästökauppaa, eikä edes täysin vertailukelpoista päästölaskentaa ja siksi nykyinen laskutapa sulkee silmänsä merkittäviltä päästölähteiltä, joita voisimme vähentää. Nykyisen laskutavan rinnalle tarvitaankin kaupunkilaisten kulutukseen perustuvaa seurantaa.
Helsingissä tehtiin ensimmäisen kerran kulutusperustainen päästölaskenta 2020 ja toisen kerran 2022. Käytettävä laskutapa on vielä hyvin karkea ja perustuu monelta osin laskennallisiin oletuksiin. Esimerkiksi rakennusten perustustavat, lentomatkojen jakautuminen eri kuntien asukkaiden välillä ja tavaroiden kulutuksen päästöt perustuvat laskennalliseen mallin. Tämä tarkoittaa, että kulutuksen päästöihin ei pitäisi suhtautua faktana, vaan arviona suuruusluokasta. Valitettavasti tämä tarkoittaa että myös monet päästövähennystoimet eivät näy luvussa, koska laskennallinen malli ei niitä huomioi. Tulevaisuudessa laskentamallit toivottavasti tarkentuvat.
Helsinkiläisten kulutusperusteiset päästöt olivat vuonna 2022 noin 5,8 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Verrattuna alueellisesti laskettuun päästömäärään 2,6 miljoonaa tonnia CO2-ekv, ovat kulutusperusteiset päästöt kokonaisuudessaan yli kaksinkertaiset. Tässä on tosin syytä muistaa luvun merkittävät epävarmuudet.
Myös kulutusperäisesti laskettuna suurin päästölähde Helsingissä on energiankulutus (1,9 Mt CO2-ekv), joskin sen päästöjen nopeasti laskiessa se menettänee asemansa seuraavaan laskentaan mennessä. Energiankulutus on kulutusperäisesti laskettuna olennaisesti sama luku kuin aluepohjaisessakin laskennassa, koska sähkön ja lämmön päästöt laskettiin käytön eikä tuotannon mukaan. Ainoa ero on kaupunkilaisten omistamien mökkien kulutus, joka on kuitenkin melko pieni osa kokonaisuudesta.
Melko tasaisesti energian takana päästölähteinä tulevat tavaroiden ja palveluiden kulutus (1,4 Mt CO2-ekv) sekä ruoka (1,2 Mt CO2-ekv). Tavaroiden ja palveluiden kulutuksen määrä sekä päästöt per euro ovat molemmat laskennallisia arvioita, eli luku on melko epätarkka. Ruuan kulutus perustuu S-ryhmän myyntitietoon ja on sikäli tarkempi, että erilaisten tuotteiden jakaumat eri kunnissa on huomioitu (esim. kasvimaito vs. lehmänmaito). Eri tuotteiden päästömäärien laskentamalli sen sijaan on vasta kehitteillä, eli tässäkin luvussa on huomattavia epävarmuuksia.
Neljäs suuri päästöluokka on liikenne (1 Mt CO2-ekv). Liikenteen päästöistä yli puolet tulee lentomatkojen päästöistä. Ne muodostavatkin helsinkiläisten päästöistä yksinään lähes 10%. Toiseksi suurin kategoria on henkilöautoliikenne. Myös lentoliikenteen päästöjen jakaumaan liittyy epävarmuutta, koska tietoa missä kunnassa matkustajat asuvat ei ole ollut käytettävissä.
Rakentamisen osuus on helsinkiläisten päästöissä pienempi, noin 300 kt CO2-ekv. Käsittelen rakentamisen päästöjä ja niiden vähentämistä kappaleessa Hiilineutraali rakentaminen
Helsinki ei voi määrätä mitä kaupunkilaiset syövät tai lentävätkö he mahdollisesti lomalle Thaimaaseen. Eikä kaupungin pidäkään voida. Sikäli kun ruokaan tai lentoihin asetetaan esimerkiksi veroja hillitsemään päästöjä, ne tulee säätää valtiollisella tasolla, tai vielä mielummin koko Euroopalle tai globaalisti. Suuri osa kaupunkilaisten päästöistä on tällaisia päästöjä, joita kaupunki voi ohjata vain hyvin rajatusti. Niitä voidaan lähinnä pyrkiä seuraamaan.
On kuitenkin joukko päästöjä, joihin kaupunki voi vaikuttaa:
- Energiankulutus on pääosin kaupungin omistaman yhtiön Helenin tuotantoa ja siten sen päästöihin voidaan vaikuttaa – ja on vaikutettukin, kuten käsittelen kappaleessa Mistä kaupungin päästöt muodostuvat.
- Rakentamisen päästöihin kaupunki voi vaikuttaa tilaajana koskien katuja ym infraa sekä omia rakennuksiaan ja muuhunkin rakentamiseen voidaan vaikuttaa rakentamismääräyksissä määritellyllä hiilipästöjen raja-arvolla, jota käsittelen kappaleessa Hiilineutraali rakentaminen.
- Ruoankulutuksen päästöihin kaupunki voi vaikuttaa siltä osin, kun kyse on kaupungin tarjoamasta ruuasta, esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, palvelutaloissa ja kokoustarjoiluissa. Helsinki onkin päättänyt jo 2019 puolittaa lihan ja maidon kulutuksen vuteen 2025 mennessä, eli ihan kohta. Osana tämän toteutusta kaupunki on myös lopettanut punaisen lihan tarjoamisen kokoustarjoiluissa ja vastaavissa. Kokonaisuudessaan linjauksen toteuttaminen on kuitenkin ollut vaikeaa, koska palvelukeskus on ollut haluton edes tilastoimaan kulutusta.
- Tavaroiden ja palveluiden päästöihin kaupunki voi vaikuttaa omien hankintojensa osalta, joka kuitenkin on melko pieni osa kokonaisuudesta.
- Liikenteen päästöihin kaupunki voi vaikuttaa etenkin alueensa sisäpuolella keinoilla, joita käsittelen luvuissa Ekologinen liikenne ja Autokaupungin ongelma.
Energiankulutusta lukuun ottamatta nämä päästöt joihin kaupunki voi vaikuttaa ovat yhteensä ehkä 10% – 20% helsinkiläisten päästöistä. Suurin osa päästöistä on sellaisia, joihin toimiva tapa vaikuttaa on kansallinen lainsäädäntö, päästökauppa tai muu EU-säätely tai kansainväliset sopimukset. Sekä osaltaan toki myös valistus ja henkilökohtaiset valinnat.
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Tammikuussa 2005 Veikko-myrsky työnsi edellään valtavan määrän vettä Suomenlahdelle ja Helsingissä mitattiin ennätyskorkea vesi, +151 senttiä. Meri nousi Kauppatorille, Pohjoisrantaan ja useille asuinalueille meren rannassa. Presidentinlinna säästyi juuri, mutta muutama sentti lisää olisi voinut ylittää Kauppatorille tuotujen pumppuautojen kapasiteetin.
Vastaavaa vedenkorkeutta ei ole sittemmin nähty, mutta on todennäköistä että se tullaan ylittämään tällä vuossadalla vielä useita kertoja. Ilmastonmuutos aiheuttaa merien pintojen nousua. Suomessa maankohoaminen kompensoi tätä osittain, mutta on todennäköistä, että vuoteen 2100 mennessä merenpinta on Suomenlahdella 30 senttiä nykyistä korkeammalla. Kun myös myrskyjen todennäköisyys kasvaa, tulvia on luvassa.
2005 myrskyn jälkeen muun muassa Marjaniemeen, Vartiokylään ja Taliin rakennettiin tulvavalleja. Pikkuhuopalahteen ollaan rakentamssa tulvaportti, jolla koko lahti voidaan sulkea meren tulviessa. Kauppatorille suunniteltu pysyvä suoja juuttui kaupunkikuvalliseen pohdintaan. Uudelle rakentamiselle asetettiin minimikorkeudeksi 3,6 metriä, jotta kauempanakaan tulevaisuudessa tulvat eivät nousisi taloihin asti. Tästä syystä esimerkiksi Kalasataman pohjoisosissa uudet kadut ja talot ovat penkereen päällä selvästi vanhaa maanpintaa korkeammalla.
Varautuminen meritulviin on esimerkki ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. Patovallit eivät millään tavoin hidasta ilmastonmuutosta, mutta kyllä vähentävät tuhoa, jota siitä seuraa. Vastaavasti muutkaan ilmastonmuutokseen sopeutumisen keinot eivät hidasta muutosta, vaan ainoastaan helpottavat osaa sen seurauksista paikallisesti. Joskus sopeutumistoimia näkee niputettavan “ilmastotoimiksi” yhdessä ilmastonmuutoksen torjumiskeinojen kanssa. Tämä on käsitevirhe, jota on syytä välttää ja johtaa helposti sekaannuksiin. Ilmastonmuutokseen sopeutumistoimet ovat tärkeitä ja valitettavasti välttämättömiä, mutta mikään määrä sopeutustoimia ei pelasta meitä biosfäärin heikkenemiseltä ja ruuantuotannon romahdukselta, joka ilmastonmutoksesta seuraa. Sopeutumistoimet pienentävät sitä tuhoa, jota emme enää pysty välttämään vaikka onnistumme ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. Mutta jos emme onnistu pysäyttämisessä, sopeutumistoimet muuttuvat merkityksettömäksi näpertelyksi.
Merenpinnan nousu on ilmastonmuutoksen vaikutuksista kaupunkiin selkein – ja toki meillä pientä verrattuna ongelmiin esimerkiksi Bangladeshissa. Toinen jo selvästi yleistynyt ongelma ovat hulevesitulvat, eli suurten sademäärien aiheuttamat tulvat maalla, puroissa ja joissa. Paikallisia hulevesitulvia ja kastuneita kellareita tulee joka vuosi, mutta ongelma tulee pahenemaan kun ilmastonmuutos kasvattaa sademäärää ja lisä rankkasateita Suomessa.
Kaupunkialueella sadeveden hallinnan kannalta tärkein kysymys on vihreän osuus: mitä enemmän on avointa multaa jossa kasvaa kasveja, sen suurempi osa sateesta imeytyy multaan. Sen sijaan asfalttia, betonia ja peltiä pitkin vesi virtaa ja rankalla sateella alkaa kerryttää tulvaa. Tulvimista voidaan ratkaista myös viemäreillä, mutta pahimmissa tulvahuipuissa niiden kapasiteetti on ongelma ja ne voivat myös tukkeutua. Sen sijaan multa imee vettä aina ja viivyttää sen kulkua kohti tulvariskialueita tasaten tulvahuippua.
Viherkatot ovat yksi merkittävä keino viivyttää vettä. Suuri osa viherkatolle sataneesta vedestä jää sinne ja haihtuu aikanaan. Ja sekin mikä valuu ränniin, valuu pidemmän ajan kuluessa. Maan tasalla suurin ongelma on asfaltti. Mitä suuremman osan katujen, pihojen ja avointen tilojen asfaltista pystymme repimään ja korvaamaan mullalla, sen paremmin kaupunki kestää tulvia. Katupuiden väleissä voisi olla kiveyksen sijasta pensaita, parkkipaikan tilalla puutarha ja betonisen pihakannen päällä nurmikko, kun ei siihen puita saa. Hulevesien hallinnan lisäksi viherratkaisut auttavat paahteisuuteen jota käsittelen alla, parantavat monien lajien selviytymistä ja luovat viihtyisämpää kaupunkitilaa. Ja suurin este niiden tiellä on autot ja erityisesti niiden pysäköinti, mistä kirjoitan luvussa Autokaupungin ongelma.
Virtaavalle vedelle avoin puro-uoma on parempi kuin suljettu viemäri. Viemärillä on maksimikapasiteetti ja jos vettä tulee enemmän, pihoille ja kaduille alkaa nousta lammikoita. Puro sen sijaan voi aina vetää enemmän vettä, pinta vaan nousee. Jos tulvasuunnittelu on tehty hyvin, tämä ei johda tulviin, vaan vesi kohoaa paikkoihin joissa se ei ole ongelma. Perinteisesti virtavesien hallinnassa on keskitytty parantamaan virtaamaa, mutta se juuri aiheuttaa tulvia. Muun muassa Vantaanjoen tulvat johtuvat suurelta osin siitä, että sen virtaamaa on pyritty parantamaan 1800-luvulta asti ja esimerkiksi Nurmijärvi korvattu pumpulla joka syöttää tulvaveden suoraan eteenpäin alajuoksulle. Nykyaikainen tapa on päin vastoin hidastaa veden virtaamaa paikoissa joissa tulviminen ei ole ongelma ja jopa rakentaa erikseen tulvaniittyjä jonne se saa nousta. Vesien hallinnassakin siirrytään ihmisen totaalisen ylivallan ajatuksesta yhteistyöhön, jossa puron tapa tulvia hyväksytään ja hallitaan sen haittoja.
Ilmastonmuutos tietenkin myös kuumentaa ilmaa. Rakentamisessa ja kaupunkisuunnittelussa on meillä perinteisesti varauduttu kylmään ja koitettu pitää lämpö sisällä. Esimerkiksi Jätkäsaaren kaavoituksessa ääneen lausuttuna tavoitteena oli luoda lämpösaareketta, jota kylmä merituuli ei viilentäisi. Mutta kun kesät lämpenevät ja hellejaksot pitenevät, aletaan tarvita lämmityksen rinnalle myös viilennystä. Keskieuroopassa vanhusten hellekuolemat ja kuumuuden maltillisemmatkin haitat ovat jo arkipäivää, mutta Suomessa kuumuuteen varautuminen on vielä uutta.
Suurin vaikutus lämpenemisellä on rakentamiseen. Talojen pitämiseen viileänä täytyy alkaa kiinnittää enemmän huomiota ja ottaa käyttöön ratkaisuja. Osa kylmää vastaan ajatelluista ratkaisuista auttaa myös kuumaan. Esimerkiksi massiivitiilisenä pitää talvella lämpöä sisällä, mutta kuumana kesäpäivänä ulkona. Osa keinoista taas on ristiriidassa. Vaatimus että asunnoissa on pääikkuna etelään tai länteen tuo lämpöä talvella, mutta kuumentaa huoneita kesällä. Vastaavasti lämpösäteilyä ulos heijastava ikkuna auttaa kesällä, mutta se saamatta jäänyt lämpö pitää tuoda muualta talvella. Varjostavat puut, etenkin lehtipuut auttavat paljon luomalla varjon kesällä mutta ei talvella.
Ikkunalaisen lisäksi teknisiä keinoja on myös muun muassa talojen värit, markiisit ikkunoissa, läpitalon asunnot ja lämpöpumput ja koneellinen jäähdytys. Etenkin sairaaloiden ja palvelutalojen kaltaisiin tiloihin, joissa monelle kuumuus voi olla hengenvaarallista pitäisi koneellisen jäähdytyksen olla itsestäänselvyys.
Myös ulkotilojen kuumuutta täytyy kuitenkin ajatella – sekä yksittäisten kohteiden kohdalla että koko kaupungin tasolla. Pahiten kuumenemista lisää katettu pinta – siis asfaltti, betoni, talojen katot ja niin edelleen. Ja vastaavasti kuumenemista vastaan auttaa vihreä pinta, eli kasvillisuus joka haihduttaa vettä ja viilentää siten ympäristöään. Ratkaisu on siis tarkalleen sama, kuin sadevesitulvien kanssa, sillä täydennyksellä, että kuumenemista vastaan arvokkaimpia ovat suuret puut, jotka haihduttavat paljon vettä ja myös luovat varjoja.
Yksittäisten ulkokohteiden osalta on syytä kysyä, onko ihmisten pakko viettää siinä aikaa, vai onko heillä vaihtoehtoja. Esimerkiksi kuumalla terassilla olutta kittaavia kannattaa muistuttaa veden juonnista, mutta heidän hikoilunsa on tapa viettää kesää, eikä yhteiskunnallinen ongelma. Sen sijaan jos terveyskeskukseen päästäkseen joutuu kävelemään yli kuuman parkkikentän vailla varjoa tai päiväkodin piha on kokonaan auringossa, kyse on ongelmasta joka pitää ratkaista vaikkapa puukujanteella.
Kuumenemista täytyy ajatella myös koko kaupungin tasolla. Kaupungit muodostavat mikroilmaston, joka on aina vähän lämpimämpi kuin muualla, koska kaupungissa syntyy hukkalämpöä ja katettua pintaa on väistämättä merkittävä määrä. Kaupungin mikroilmasto on se taso, johon rakennusten ja kuumimpien kohteiden lämpö vertautuu. Jos koko kaupunki on asteen kuumempi, myös jokainen liian kuuma asunto on asteen kuumempi. Tätä lämpösaarekelmiötä on kuitenkin mahdollista rajata.
Lämpösaarekeilmiö toimii sekä kaupunginosien tasolla, että koko kaupunkiseudun tasolla. Suurin selttäjä on katetun pinnan osuus. Katettua pintaa on tiivillä alueilla suurempi prosenttiosuus kuin väljällä, mutta toisaalta henkeä kohden katetun alan määrä on autoilun varaan rakennetuilla väljillä alueilla 12-kertaisen kantakaupunkiin verrattuna, kun kerroksia on katon alla vähemmän ja asfalttia paljon enemmän. Eli vaikka harvempi raketaminen auttaisi osittain paikalliseen lämpösaarekkeeseen, johtaisi se pahempaan lämpösaarekkeeseen koko kaupunkia koskien. Toimivin keino sen sijaan on lisätä vihreän osuutta niin tiiviillä kuin väljilläkin alueilla. Lämpösaareke liittyy asfalttiin ja betoniin enemmän kuin alueen tiiviyteen.
Tulvat ja lämpeneminen eivät ole ilmastonmuutoksen ainoita seurauksia. Lisääntyvät viistosateet haastavat tekniikoita joilla seiniä on totuttu rakentamaan. Kuivuus uhkaa kaupunkiluontoa siinä kuin muutakin luontoa ja kasvillisuusvyöhykkeiden siirtymä pohjoiseen tuo muun muassa uusia tuholaisia. Lisäksi voi olla myös vaikutuksia, joita emme vielä hyvin tunne.
Teesejä hiilineutraaliudesta
- Helsingin suurimmat päästölähteet ovat lämmitys, sähkö ja liikenne. Lämmityksen ja sähkön päästöt ovat tippumassa murto-osaan aiemmasta. Ongelma ovat liikenteen päästöt, jotka alenevat hitaasti.
- Sähköautot ovat vain osittainen ratkaisu, mutta myös sähköistymisen nopeuttaminen on välttämätöntä. Joukkoliikenne on jo pian kokonaan sähköistä.
- Rakentamisen päästöjä ei lasketa mukaan kaupungin päästöihin ja siksi niitä seurataan erikseen. Helsinki on asettanut rakentamiselle maksimipäästörajan, jonka avulla rakentamista ohjataan kohti päästöttömyyttä. Päästötöntä terästä ja betonia kehitetään, mutta rakennusala tarvitsee myös toimintatapojen muutosta onnistuakseen.
- Kaupunkilaisten kulutuksen päästöjä pitää myös seurata ja pyrkiä laskemaan, mutta ne eivät suurimmaksi osaksi johdu kaupunkirakenteesta eikä niihin voi kaupunkisuunnittelulla vaikuttaa.
- Ilmastoinmuutoksen torjunnan rinnalla tarvitaan myös sopeutumistoimia, joilla vältämme osan vahingoista. Sopeutuminen ei korvaa ilmastotoimia eikä ole niille vaihtoehto. Tärkeintä on ehkäistä tulvia sekä kuumuuden aiheuttamia kuolemia ja kärsimystä.
Tämä teksti on luonnos tulevan kirjani luvuksi. Julkaisen sen avoimesti kommentoitavaksi, jotta kiinnostuneet voivat kommentoida sitä jo ennen viimeistelyä. Teksti on luonnos ja saattaa sisältää vielä virheitä, epäonnistuneita sanavalintoja ja puutteita.
Tarkoitukseni on kehittää tekstiä kommenttien pohjalta. Olen kiitollinen kaikenlaisista kommenteista ja erityisesti toivon, että nostatte esiin, jos jokin ajatus jää epäselväksi tai argumentaatio ei tunnu uskottavalta.
Kirjaa voi tukea myös osallistumalla joukkorahoituskampanjaan ja esimerkiksi ostamalla sen etukäteen. Tukenne mahdollistaa laajemman painoksen, paremman kirjan ja mahdollisesti äänikirjan sekä podcastin!
Kirja on tarkoitus julkaista vuoden 2024 lopulla.
Erinomainen kokooma!
En muuta keksinyt kuin yhden typon seuraavan alussa:
”Ikkunalaisen lisäksi teknisiä keinoja on myös muun muassa talojen värit, markiisit ikkunoissa, läpitalon asunnot ja lämpöpumput ja koneellinen jäähdytys. ”
Näitä kirjapostauksia on ollut kiva lukea. Pientä saivartelua:
”Sähköistymisen nopeuttamisessa ehkä lupaavin työkalu olisi liikenteen päästövyöhyke. Se tarkoittaa aluetta, jossa sallittaisiin vain päästöttömät autot.”
Jos tässä tarkoitetaan autoja, joilla ajaminen on päästötöntä, sen voisi ehkä tarkentaa. Täysin päästötöntä autoa (valmistus mukaan lukien) kun ei taida ollakaan.
Kiitos, hyvä huomio