Operaatio tele

Osa 1

Matka Barcelonaan Mobile World Congressiin (maailman isoimmat telco-messut, 47000 ihmistä), kustannusarvio per naama:

 • Lennot 260e (halpaa)
 • kämppä 200e/naama (kuppanen mutta keskustasssa)
 • Päivärahat 330e
 • Puhelinkulut 500e tai enemmän (arvio aiempien matkojen perusteella)

Pistääkö silmään pieni yllätysmomentti?

Operaattorien merkittävin tulonlähde on ollut jo vuosia ”interconnect”, eli ylihinnan kiskominen operaattorien välisistä puheluista ja erityisesti ulkomaanliikenteestä. EU rajoitti vastikään roamingilla kuppausta, mutta edelleenkin hinnat ovat 0,55e/min puhelu suomeen, 0,2684e/min vastaaminen puheluun, tekstarit 0,28e/kpl ja datasiirto 7,99/10,99e/MB.

11e/mega on aika hapokas hinta globaalille tietoyhteiskunnalle. Voisi jopa epäillä että joku vetää välistä. Data-hinnoittelua kun EU ei rajoittanut.

Osa 2

Messuilla tärkein työni oli saada Rich Communication Suiten demot toimimaan 300 hengen seminaaria varten. Oletteko kuulleet RCS:stä? Ettekö? Sepä yllättävää. RCS on mobillioperaattoriyhteisön tämän hetken ehkä merkittävin uusi palveluhanke. Ette luultavasti tulekaan kuulemaan siitä.

Homman ideana on tiivistetysti tarjota teleoperaattorien asiakkaille vähän vastaavat palvelut kuin vaikkapa MSN ja Skype ovat tarjonneet jo joitakin vuosia. Paitsi että hiukan huonommat palvelut. Ja toiminee operaattorilta toiselle vasta vuosien päästä (vrt MMS). Ja sen käyttö maksaa.

Lisäksi homma täytyy tietenkin tehdä todella hankalasti. Demossa puhelin kytkettiin Ranskan kautta Saksaan yhteen serverikasaan ja PC taas VPN:llä Ruotsiin toisen valmistajan servereihin. Ja serverit sitten toisiinsa (kaikilla tasoilla raskailla protokollilla). Tämän seurauksena tarvittiin valtava määrä häkkäystä ja speksien oikomista ja viikonlopputöitä viidessä maassa että puhelu ja video menivät läpi.

Eräänsisäpiiriläisen sanoin: ”RCS on erinomainen palvelukonspeti. Se vaan olisi pitänyt tehdä 5 vuotta sitten (mutta silloin yksikään telcoista ei olisi ryhtynyt siihen)

Skypellä on töissä 150 henkeä, telco-verkkojen kanssa työskentelee länsimaissa ehkä miljoona. Ulkomaanpuhelujen laatu on suunnilleen vertailukelpoinen, ainakin jos soittaa vähän kauemmas.

Osa 3

Elisan osakkeen arvo on noin 10 e. Elisan viime vuoden tulos oli noin 1,12 euroa osakkeelta. Eli P/E on vajaat 9. Hiukan diskonttaamalla tuosta nähdään että osakemarkkinat olettavat yhtiön olevan olemassa vielä vähän toistakymmentä vuotta. Tai vähän pidempään jos se alkaa kutistua jo ennen loppua.

Hiukan synkkä näkymä, mutta eipä taida Teliasoneran Igelkään paljon valoisammin ajatella, kun jakoi viime vuonna osinkoja enemmän kuin koko firman tuloksen. Se tarkoittaa että johto uskoo omistajilla olevan rahoille jotain järkevämpää käyttöä kuin mitä firman sisällä niille pystytään keksimään.

Osa 4

Asiakkaiden härskiä rahastusta missä vaan vielä voidaan, uudistumisen kankeutta ja uskon puutetta sekä johdossa että markkinoilla. Kaikki kuolevan bisneksen merkkejä.

Mutta ennen kun ruvetaan sanomaan kiitos ja hyvästi teknologiselle liikkeelle joka kuitenkin toi meille 150 vuodessa maailmanlaajuiset puhelinverkot, täytyy todeta että kyllä telco-kentässä on vielä potentiaaliakin, eikä sen kuolemaa ole kuulutettu kirkossa.

Siitä lisää toisella kertaa, mutta vihjeenä voisin sanoa että mielenkiintoisimmat jutut tapahtuvat Afrikassa.

5 thoughts on “Operaatio tele”

 1. Moi olen Nokia. Meillä on nyt tämä säästöohjelma, maksamme sinulle 15 kk palkan siitä hyvästä että et tee töitä.

 2. Joo nuo säästöohjelmat on kyllä välillä jänniä. On vaikea käsittää miten voisi olla kannattavaa tarjota iso summa rahaa käteen jokaiselle joka häipyy, kun luulisis sillä tavoin lähtevän etenkin niiden jotka ovat päteviä ja saavat helposti muutakin työtä.

  Yleensä tuollaisissa ohjelmissa on joku vähemmän julkistettu koukku taustalla jonka seurauksena ihmiset joita halutaan pitää firmassa eivät voi sitä käyttää.

  Tosin Nokia voi ehkä luottaa ihan siihenkin että se on niin haluttu työpaikka etteivät motivoituneet ihmiset tartu tuohon tarjoukseen. Tiedä sitten toimiiko oikeasti.

  Ja viime kädessähän tuo on osakekurssia parantava julkisuuskikka. Ja sellaisena aika paljon inhimillisempi kuin massairtisanominen.

 3. Kiinnostava kirjoitus.

  Noista säästö-ohjelmista. Minä olen useamman kerran ilmoittautunut vapaaehtoiseksi kun tällaista mahdollisuutta vuoden palkkaan tms. on väläytelty yt-neuvotteluissa joissa olen ollut osallisena. Kertaakaan tarjoukseeni ei ole suostuttu. Näitä korvauksia tarjotaan niille tyypeille joista on muuten vaikeaa päästä eroon, mutta jotka joko kuvittelevat löytävänsä helposti muita töitä eli yliarvioivat omat kykynsä tai henkilökohtaisen heikkouden takia eivät pysty vastustamaan ison könttäsumman kiusausta. Niille jotka halutaan pitää talossa tätä mahdollisuutta ei tarjota.

 4. The international community is waiting for you to solve the Ozone Hole Mystery!

 5. Tuo erotarjouksen nihkeys on siis vielä suurempaa kuin luulinkaan. Jotenkin kuivttelin että se edes muodollisesti olisi ihmisten puhtaasti omassa harkinnassa, mutta eihän se tietenkään noin mene.

  Oikeastaan tietysti aika selvää ettei ole. Eihän firman kannata tietenkään tehdä tajousta jolla menettää oikeasti haluamiaan työntekijöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *