Minun takapiha

Pietari kalmin kadun (ja joidenkin vaihtoehtojen) vastustajia on syytetty nimbyilystä. Luultavasti syystä, eiköhän ainakin osa vastustuksesta kumpua siitä että juuri omaa niitynpalaa ei saisi häiritä. Mikä on aivan luonnollista, yleensä omat asiat kiinnostavat.

Vastineeksi onkin keksitty Yimby, eli Yes-Men in Black, eikun siis Yes In My BackYard. Jimbyilyn ideana on koittaa korostaa että kaupunki on kokonaisuus ja tasapainottaa nimbyjen vietävissä olevaksi koettua kaupunkisuunnittelua.

Se, että paikalliset vastustavat jotain haketta ei tietenkään tarkoita että hanke olisi huono. Mutta se ei myöskään tarkoita että se olisi hyvä, ja pahimman nimbynkin esitettämät argumentit voivat olla perusteltuja, vaikka hän itse käyttäisikin niitä kyynisesti.

Esimerkkinä vaikkapa Vallilan ratikkahallisuunnitelma, jonka yksi ramppi menisi tämänkin talon alta. Kasasimme taloyhtiön hallituksessa siitä tietenkin kaupungille kirjelmän, jossa tuotiin esiin aivan aiheellisia huolia hallin vaikutuksista, esimerkiksi louhintatöiden vaikutukset pommituksissa vaurioituneeseen taloon tai maanalaisen ratikkamelun kantautuminen talon rakenteisiin. Varmaankin sinänsä ratkaistavissa olevia ongelmia: räjäytetään varovasti ja laitetaan melueristeet kiskojen alle jne. Pari tusinaa muutakin taloyhtiötä alueelta avautui aiheesta, ja ennen Pietari Kalmin kadun hässäkkää se oli hetken kaupungin kuumina ”nimby-kiista”.

Lopputuloksena kaupunki nyt selvittää kannattaako tuota rakentaa, vai pitäisikö ehkä sitten kehittää Koskelan ratikkavarikkoa. Ja mahdollisesti louhia sinne luola toiseen mäkeen.

Omasta puolesta voin sanoa, että kannatan tuota Vallilan ratikkahallia, jos se on kokonaisuutena kaupungin kehittämisen kannalta paras ratkaisu. Mutta en tiedä onko se. Varikon pitäminen Koskelassa voi hyvinkin olla fiksumpaa. Pitänee toivoa että lautakunnassa ollaan asiasta päätettäessä paremmin perillä aiheesta kuin minä tällä hetkellä.

Ongelma on vaan että tälläinen on aika helvetin leimi statement. ”Kyllä minä uskon että demokraattisesti valitut päättäjämme valitsevat parhaan ratkaisun”. En varmasti usko. Mutten usko myöskään siihen että asiasta eniten kiihottuneet saisivat parhaan ratkaisun keskenään sovittua. Ison riidan todennäköisemmin.

Ehkä pitäisi uskoa kansalaiskeskusteluun, että aktiivinen ja avoin keskustelu johon osallistuvat sekä päättäviin rooleihin äänestetyt että aiheesta muuten vaan kiinnostuneet johtanee ainakin parempaan tulokseen kuin sen puute.

Takapiha. Ei sinne montaa ratikkaa mahdu.

ps. mitä tulee tuohon Kumpulan kampuksen yhteysongelmaan, niin mahdolliset toimenpiteet noin subjektiivistei rankattuina ovat:

 1. Kävely- ja pyöräyhteyksien parantaminen. Etenkin bussipysäkeltä (silta, talvikunnossapito) mutta myös pasilan suunnasta
 2. Ratikkalinja aluksi Arabiasta Pasilaan, myöhemmin ehkä koko 506:n korvaajaksi (Jokeri 0). Ensimmäisen osan voi pistää pysyyn nykyisillä kiskoilla heti ensi syksyksi ja jatkot Munkkaan, Viikkiin sekä Otaniemeen ja oikaisun laakson läpi sitten sitä mukaa kun kerkiää.
 3. 55:n laittaminen kiertämään mäen kautta (mikä ollaankin tekemässä). Parantaa keskustan suunnasta niiden yhteyksiä joille olympiakelkkarataa ylös kävely on hankalaa.
 4. Pietari Kalmin kadun jatkaminen. Oma käsityksen puistossa aktiivisesti ulkoilevana on, että tämä on ehkä kuitenkin parempi ratkaisu kuin se että ei tehdä mitään. Ei se nyt niin paljon sitä puistoa pilaa ja samalla saisi sen pyörä/kävelyreitin Pasilan suunnasta kuntoon.
 5. 506:n laittaminen kiertämään mäen kautta. Melko symbolinen ”ratkaisu” jonka kokonaishyödyt hukkunevat haittoihin.
 6. Bussitien rakentaminen Vallilanlaakson kautta ratapohjaa. Pidempi, kiertävä reitti jota varten tarvitsee kalliin tunnelin. Ja häiritsee puistoaluetta enemmän kuin tuo pohjoisempi reitti. Huono idea siis, ainakin tähänastisilla suunnitelmilla.
 7. Pikkubussiyhteys mäeltä Pasilaan. Taloudellisuus ohoi.

8 thoughts on “Minun takapiha”

 1. VOI APUA! Seikkailin jonkun blogin kautta tänne ja arvaa mitä…Mä asun saman kadun toisessa päässä, shhhh….Kuva on melkein kopio omalta takapihaltani, jostain syystä…Huh! Ei kerrota kenellekään, eihän?
  Ja mun mielestä se halli vois laajentua suoraan Koskelaan. Piste.

  Hyvät pääsiäiset naapurista! 🙂

 2. Oho, kippas kappas. Hyvää pääsiäistä.

  Hei jos sulla on joku blogi niin laita linkki kun sun profiilin kautta ei pääse.

 3. Okka, aristelin laittaa sitä koska taustani on mitä on ja taidan olla täällä ainoa, jolla on tässä talossa stadin kämppä. Laitan sen nyt…Olen asunut tässä asunnossa vuodesta -91 ja aion asua vielä kauan. Toivon, että ymmärrät pointtini…

  Sarita

 4. Joo ei toki tarvitse kertoa yhtään enempää kuin tuntuu luontevalta. Itse pidän blogin ja oman nimeni ihan näkyvillä, mutta verkosta löytyykin mun nimellä sen verran paljon kaikkea ettei siinä yksi blogi enää juuri tunnu.

  Luulin talossa ollevan muutamakin kaupungin kämppä, ainakin jossain oli kai joku vähän nuorempi kaveri vuokralla. Kaupunkihan sinänsä aina välillä ostelee noita vaan jostain…

  Tää kämppä oli valtion vuokrakämppä parikyt vuotta kun omistaja oli kuollu vailla perillisiä.

 5. Onhan se mun toinen blogi julkinen…

  Olen mäkin joskus kuullut, että joku muukin vuokrakämppä olisi, mutta varmuutta ei ole. Mäkin muuten jäin tuijottamaan aikoinaan sitä suihkuttoman yksiön ilmoitusta -ostikohan joku sen? Huh.

 6. Kyllä se kaupaksi meni kun ilmotustaululle kerran tuli se lunastuslappu.

  Veikkaan että sen osti joku sijoittaja joka laittaa sen kuntoon sitten putkirempntin yhteydessä ja myy sitten voitolla (tai pitää vuokralla). Taloyhtiö kuitenkin maksaa sen vessan laittamisen suihkukuntoon, joten se on varmaan ihan hyvä bosnes jos sattuu olemaan 90 000e ilman parempaa käyttöä.

 7. Joskus lähivuosina luultavasti, mutta mitään päätöksiä ei vielä ole.

  Alkaa aikaisintaan ensi vuonna, ja tahti on talo per vuosi, eli sun kohdalla voi mennä 1-4 vuotta siihen että se osuu kohdalle.

  Toivoakseni remppa on yksittäisen rapun osalta melko lyhyt, vaikka koko talossa tietty kestää kauan kun rappuja on niin paljon. Eli siis vedet olisi katki ehkä vain kuukauden tai kaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *