Juhannussimaa

Vappuna sima meni vähän poskelleen, eikä kerran vuodessa tekemällä oikein opi virheistään, niin päätin tehdä uuden erän juhannukseksi. Reseptit löytyvät googlella, mutta tässä pari käytännön vihjettä:

Sima kannattaa toki tehdä ajoissa (6-8 päivää ohjeesta riippuen), mutta jos ei tule aloitettua ajoissa, niin sen käymistä voi nopeuttaa eri tavoin:

 • Liikaa hiivaa -> käy nopeasti ja maistuu hiivalta (yh). Tällä tavoin siman saa valmiiksi lähes vuorokaudessa.
 • Käyttää kattilassa vähän pidempään ennen pullotusta, eli 12-24 tuntia vaan esimerkiksi 30-40 tuntia. Tiettävästi pitäisi nopeuttaa tulosta, joskin liika avokäyttäminen saattaa johtaa etikoitumiseen
 • Käyttää pulloissa pöydällä eikä jääkaapissa, ja kylmentää vasta lopuksi. Oikeastaan näistä nopeutustavoista voi suositella lähinnä tätä: lämpö saattaa lisätä hiivan jakautumista, mutta en ainakaan huomannut mitään lisämakua.

Sen hiivan määrän kanssa kannattaa olla aika tarkka: sitä ei tosiaan mene kokonaista hiivaa, vaan ihan vähän muruja. Ja kuivahiivakin toimii kokeillusti, mutta taas vaan ihan rippeitä, selvästi alle teelusikallinen. Liikahiivainen sima maistuu juojan kokemusmaailmasta riippuen vehnäoluelta, ranskalaiselta siideriltä, tai kiljulta.

Ja pullot kannattaa muuten täyttää aika täyteen, tai hiilihappotaso jää matalaksi. Ellei sitten tee sitä liikahivaista simaa, jossa hiilihappoja kertyy liiankin kanssa.

No, tämä tältä erää. Kaupunki toimi juhannusmiljöönä oikein hyvin, ja Marjaniemen siirtolapuutarha riitti mökkeilykokemukseksi. Tänään on tullut makoiltua pihalla, viritettyä pyörää, kokkailtua ja istutettua raparperi naapuritontin sisipuutarhaan. Simakin siis onnistui. Taidan lähteä Juhani Ahoa lukemaan.

3 thoughts on “Juhannussimaa”

 1. Hauska yhteensattuma. Tein juhannukseksi brittien suosimaa hedelmä-cocktailia, josta tuli erittäin simamainen kesäjuoma. Käytin aika paljon sitruunaa, jota myös tykkään simaan laittaa.

  Käyttämäni reseptin löysin täältä: http://ohgo.sh/archive/its-pimms-oclock/#PimmsCup

  Valitettavasti Pimm’s ei taida kuulua Alkon valikoimaan. Oman pulloni löysin viime kesänä Arkadian alkosta, jossa oli pieni erä kaupan. Epäilen noutamatonta tilauserää.

  (Tosin yo. linkissä on kotitekoisen korvikkeen resepti. En ole vielä kokeillut.)

 2. Juhannussima voi kieliopillisesti olla juoma tai ihminen (tarpeeksi kaukana ihmisten ilmoilta kenties myös lähmä tai lammas).

 3. Kannatan ehdottomasti lähmää. Ehkä jopa klähmää.

  Oikeastaan keskeinen kysymys onkin, ketä se Juha meni nyt nussimaan, ja sattuiko Shemeika vaan sopivasti paikalle kun oli koston aika. Epäilen, että meille ei ole kerrottu koko totuutta tästäkään tarinasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *