Presidentti on siitin

Presidentinvaalimainokset ovat ilmaantuneet kaduille.

En voi sille mitään, mutta joka kerta kun näen Niinistön vaalimainoksen alkaa päässäni soida M.A. Nummisen Päätösvalta.

Presidentti on siitin, joka hedelmöittää maan.
Ja hallitus on emätin, joka sykkii, joka sykkii.
Eduskunta on se vaseliini, joka kaiken voitelee

 

Antakaas kun havainnollistan tätä kokemusta:

Presidentti on työ

Assosiaatio johtunee predikatiivista. Lisäksi kumpikin väite on tietenkin virheellinen, mutta eri tavoin.

Presidentti ei ole työ. Presidentti on valtionpäämies. Voidaan sanoa, että presidenttiys on työ, vaikka tarkkaan ottaen se kyllä on luottamustoimi. Presidentti on kuitenkin ihminen, ja ihmisen väittäminen työksi on vähintäänkin omituista.

Ellei tässä sitten haeta jotain ”Jumala on rakkaus” tyyppistä vertauskuvaa. Presidenttiin kiteytyy työn koko olemus. Hän avaa kätensä, ja levittää työtä yllemme. Kun teet työtäsi Presidentille, taivaiden valtakunta on oleva sinun. Presidentti rakastaa niitä, jotka tekevät työtä…

Ei, ei tässä kerta kaikkiaan ole mitään tolkkua. Lause on hölynpölyä.

Presidentti ei myöskään ole siitin. Laulu kyllä piti paikkansa, kun M.A.N sen sanoitti Kekkosen suomessa, jossa presidentti todellakin hedelmöitti koko poliittisen elämän, mutta se ei pidä enää. Presidentti oli kielenkäytössä valtion isä ja pää, ja vaihto toiseen ruumiinosaan, yhtä vahvaan symboliin, oli luonteva ja johdonmukainen underground-protesti.

Presidentin valtaa on sittemmin karsittu moneen kertaan, eikä se enää sojota komeaan yläviistoon pursuten poliittista voimaa ja elämää, ylintä toimeenpanovaltaa. Laulun hallitusmuotoakaan ei enää ole, vaan sen on korvannut perustuslaki.

Tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan sekä eduskunnan ollessa koolla määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit toimitettavaksi. Eduskunta päättää tämän jälkeen, milloin se ennen vaalien toimittamista lopettaa työskentelynsä.

Ei ole kovin potenttia kieltä, ei hehku ylintä valtaa. Tämä ei kyllä hedelmöitä ketään.

Presidentti ei siis ole työ eikä siitin, ei myöskään maan pää. Jos näissä kielikuvissa jatketaan, presidentti on hattu. Presidentti on jotain, mikä ei sinänsä vaikuta elämään niin kauheasti, mutta kuitenkin näkyy hyvin ja antaa vaikutelman ketä sitä ollaan ja millä mielellä liikkeellä. On aika eri asia liikkua tohtorin silinterissä, Che Guevara-pipossa tai karvareuhkassa.

Presidentiksi valittaneen jo yllä mainittu työläinen. Mutta myös presidenttiehdokkaat ovat hattuja eteisen naulakossa, osa tapaa jolla itsemme itsellemme selitämme. Jos ei kansakunnan kaapin päällä, niin sentään hattuhyllyllä.

Tässä suhteessa keskeisin kysymys on, kuka päätyy toiselle kierrokselle työmiehen kanssa kuoppaa kaivamaan. Demaripresidenttien aika on päättymässä, ja tokkopa Lipponen pääsee edes jatkoon. Pöö. Kyse on siitä, onko kakkoskierroksella Haavisto, Soini vai Väyrynen. Muilla ei käytännössä ole mahdollisuuksia. Tämä tekee ensimmäisestä rundista oikeastaan aika yksinkertaisen:

 • Vasemmistolaisten kannattaa äänestää Haavistoa, koska hän on vasemmistolaisin ehdokas, jolla on mahdollisuuksia jatkoon. Vaikka oletettaisiin Lipposella olevan tsäänssejä.
 • Persujen vastustajien kannattaa äänestää Haavistoa, koska hän tiputtaa Soinin.
 • Väyrysen vihaajien kannattaa äänestää Haavistoa, koska hän tiputtaa Väyrysen. Eikä ole KGB:n leivissä.
 • Niinistön vastustajien kannattaa äänestä Haavistoa, koska jonkun random gallupin mukaan hänellä olisi parhaat mahdollisuudet Niinistöä vastaan.
 • Niinistön kannattajien kannattaa äänestää Haavistoa, jotta Sauli saa kaverikseen toiselle kierrokselle jonkun joka pakottaa vähän skarppaamaan. Oikeasti, kamppailu Soinia vastaan olisi kamalaa katsottavaa. Söisi sitä sivistynyttä imagoa, joka Niinistöllä vielä sentään on. Tai Väyrystä, paluu menneisyyteen ja mitäänsanomattomuuteen. Kamppailu Haavistoa vastaan tekee Niinistöstä paremman ihmisen ja presidentin, pakottaa hänet ottamaan homman tosissaan.
 • Ja tietysti kaikkien niiden kannattaa äänestää Haavistoa, jotka haluavat maalle oikeasti hyvän päähineen. Eikun siis presidentin. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä ihmeitä vielä tapahtuu…

Ihan itse sopii siis jokaisen harkita, laitetaanko valtiovierailulle jokin suhteellisen siisti hattu, lippalakki melonille, vai syödäänkö kenties hatullinen paskaa.

Luulen, että tässä on kaikki, mitä minulla on presidentinvaaleista sanottavaa.

20 thoughts on “Presidentti on siitin”

 1. parani loppua kohden. muuttui huoradtasn hykerryttävän hyväksi. varsinkin looginen pohdinta hHaaviston äänrstämisestä.

  nimim. voisko kakkonen olla ekan kierroksen ykkönen haastajista. ei sillä mut muut haastajaehdokkaat ovat kertakaikkisen sietämättömiä.

 2. Haaviston presidenttiys olisi kätevä myös mikäli ufolla lentävät ulkoavaruuden vieraat saapuisivat seuraavan kuuden vuoden aikana Suomeen. Haavisto kykenisi ottamaan nämä arvovaltaiset vieraat tosissaan kun taasen muut presidenttiehdokkaat ovat suhtautuneet kovin skeptisesti ulkoavaruuden vieraisiin.

 3. Unohdit nyt vallan, että haluamme Soinin toiselle kierrokselle. Eli Haavistoa ei oikeastaan kannata äänestää.

 4. Ammattini on lentäjä.
  Työni on lentäjä.
  Lentäjä on työ.

  Ammattini on presidentti.
  Työni on presidentti.
  Presidentti on työ.

 5. Mutta kun presidentti ei ole kenenkään ammatti. Vai montako ammattipresidenttiä tunnet? pitääkö siihen valmistua presidenttiakatemiasta, vai ryhdytäänkö hommaan oppisopimuksella?

  Lentäjiä on monta, ja jokaisen heistä työ on lentäjä 8vaikka lause kömpelö onkin). Presidenttejä on vain yksi, ja hän on presidentti.

 6. Lyhyt melkein epäasiallinen kommentti, mutta. Presidenttejä on monta. Tasavallan presidenttejä on yksi.

 7. Presidentillä toki tarkoitetaan maestro nummisen laulussa, kuten myös tässä tekstissä, tasavallan presidenttiä. Asian ollessa kontekstissaan itsestäänselvää, ei tasavaltaa tarvitse erikseen mainita. Jopa perustuslaissa tehdään näin.

  Eikä entisten tasavallan presidenttien presidenttiyskään ole työ. Koivisto ja Ahtisaarihan ovat eläkkeellä, eivät töissä! He ovat presidenttejä, koska heidät on kerran sellaiseksi valittu, eikä valintaa voida perua.

  Eli arvon anonyymi on toki aivan oikeassa, mutta se ei nyt ole kauhean relevanttia.

 8. Niin siis presidentti on juuri työ(joskin luottamukseen perustuva) silloin kun ollaan virassa, vastaavasti kuin se on kauden jälkeen arvonimi. Jokin asia voi olla työ vaikkei vastaavaa ammattinimikettä olekkaan (vaikkakin kekkonen meni jo ammattipresidentistä) siis esimerkkinä nyt vaikka siivous on työ.

  Selvennyksenä huonon mielikuvituksen omaaville tulkkaisin että ilmeisesti mainos haluaa viestiä äänestävälle kansalle Niinistön suhtautuvan virkaan työnä, jonka ottaa hoitaakseen tosissaan. Ei tässä nyt minusta ole mitään erityisen vaikeaa käsittää.

  t. nimim. vaikka se kakkonen välillä maistuu niin ei ole ykkösen voittanutta.

  ps. ja ettei menisi julkiseksi lynkkaukseksi mielipiteeni esiintuonti, niin todetaan sovittelevaan sävyyn: paljon mieluummin Haavisto kuin Väyrynen, lipposedästä, soinista tai (yyh) Arhinmäestä puhumattakaan.

 9. Vitun lentäjät. Ootte pellejä, ettekä osaa edes kirjoittaa. Koneet lentää puolestanne ja kun yritätte ottaa ohjat itsellenne, käy kuten Air Francelle taannoin Atlantin yllä tai kuten KLM:lle ja Pan Amille Los Rodeosilla. Tosin silloin koneet eivät lentäneet ilman teitä.

 10. Sitäpaitsi, jos tarkkoja ollaan niin lauseessa on myös asiavirhe, ei presidentti ole työ. Presidentti on virka.

 11. Viagra on nykyaikaa. Kai presidentti on sentään siitin eikä mikään tekopenis.

 12. Jospa Niinistön vaalilause onkin murretta, työ=te. Eli me äänestäjät… =D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *