Kaukaisin ranta

Purjehdi ulos Kruunuvuorenselältä, vaikka Kustaanmiekasta, ja kulje tuulen mukana ohi Isosaaren synkän hahmon. Saaren jälkeen käänny etelään, ja ota suunta kohti kaukaisinta luotoa ulkomerellä. Viimeistä maata ennen avointa merta.

Tästä aukeaa meri ja kansainväliset vedet. Sisäinen aluevesi loppuu rantaviivaan.

Kalliosaaren nimi ei ole Selidor, vaan Länsitoukki (Länsitonttunakin tunnetaan). Tuolta kivennyppylältä löytyy pieni lahti, johon purjeveneenkin saa suojaan lähes kaikilta tuulilta. Paras rantautumistapa on peruuttaa hiljakseen moottorilla lahteen niin syvälle kuin pääsee, tiputtaa ankkuri ja ajaa keula sitten pohjoisreunan matalille kallioille. Siellä on vanhat verkkovajan perustukset, joihin saa köyden kiinni. Alla havainnollistava kuva.

Kuvan H-veneellä saareen olivat saapuneet tekniikan tohtori, lääkäri ja opettaja. Juuri heidän mastonsa lahden olemassaolon meillekin paljasti. Kiitoksia keskusteluseurasta ja viinistä.
Rannan karit kiiltävät auringossa. Puuttuu vain laskeutuva lohikäärme.
Terhon polttarisaunan on tuuli lyönyt vinoon. Savupiipun kun korjaisi ilmastointiputkella, tästä saisi varmaan ihan käyttökelpoisen. Lähdetäänkö joskus saunomaan?
Allekirjoittanut merimerkissä, taustalla rahtia Vuosaareen.

4 thoughts on “Kaukaisin ranta”

 1. Kuinka syvää tuossa lahdessa on? h-veneessä kuitenkin on suht matala köli…

  1. Silmämääräisesti katsoen suurimmaksi osaksi riittävän syvää. Joonas ajoi siihen myöhemmin myös vähän syväkölisemmällä veneellä, eikä kuulema kolissut.

   Ajaisin kuitenkin aika varovasti yli puolentoista metrin köleillä; on siellä joissain paikoissa kuitenkin kiviä, ja silmähavainto ei enää riitä noilla syvyyksillä.

 2. Tuollaiset myrskyjen pieksemät ja hiomat kallioluodot ovat kyllä ehdottomasti parasta osaa saaristosta.

  Harmillisesti taitaa kyllä sitten jäädä tuo omalla purkkarilla käymättä kun syväystä on sen 1.95m…

  1. Lahden edustalle pääsee isollakin purkkarilla kiinnittymään länsituulilla. Ankkuriliinaa tarvitsee kyllä sitten runsaasti, koska siinä on aika syvää.

   Kiinnityspaikka näkyy tässä kuvassa: http://sange.fi/~otso/kuvia/kaukaisin_ranta/P1040715.JPG Siellä on joku koukku rantakalliossa. Ja oli tuo Moottoripotskin paikkakin ihan mahdollisen näköinen; välissä sitten on kiviä rannassa.

   Ihan nokka kiinni kalliossa ei kannata kiinnittyä, koska ohi ajavat laivat tekevät melkoisia aaltoja, jotka voivat heiluttaa venettä vähän enemmänkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *