Rakkaudesta

vietin viikonlopun järjestäen upeita häitä Lammassaaressa. Ja puhuin rakkaudesta. Hääparin luonteelle hyvin sopien, ajattelin jakaa nämä sanat muillekin kuin 130 lähimmälle ystävälle.

Henna ja Panu,

Bestmaninä koen, että minun kuuluu tässä sanoa muutama sana rakkaudesta. En kuvittele voivani siitä teille mitään opettaa, päin vastoin. Minä olen täällä siitä oppimassa.

Tarina alkaa pari vuotta sitten Henna kertoi, miten he olivat Panun kanssa puhuneet rakkaudesta, ja nähneet sen kovin eri tavoin. Panun tuolloin sanomaa en osaa nyt referoida, mutta Hennan sanat jäivät mieleeni, ja niitä nyt tässä vapaasti tulkitsen, koska Hennahan ei enää muista mitä sanoi, joten kukaan ei ole tätä kiistämässä.

Hennan mukaan rakkaus on sitä, että aina palaa takaisin. Se on se ehdoton varmuus ja lähtökohta, että kaikissa käänteissä ja elämän yllätyksissä, on jotain, joka pysyy ja jota ei tarvitse epäillä.

Että heitti elämä eteen mitä vain, oli se sitten riitoja, muita ihmisiä tai vaikka eroja, niin rakkaus on ehdoton. Yhteinen tulevaisuus on lopulta aina kuitenkin edessä.

Rakkauden ei tarvitse olla kaunista. Sen ei tarvitse olla mukavaa. Sen ei tarvitse olla lumivalkoista. Ollakseen todellista, siinä ei tarvitse olla välttämättä mitään mitä muistella hyvällä. Sen tarvitsee vain olla ehdotonta. Tarvitsee vain aina palata takaisin.

Kuulema Panu piti Hennan käsitystä rakkaudesta aika karuna.

Ja kuten yleensäkin, olen tietenkin eri mieltä. Tämä on ehkä vahvin ja kaunein rakkauden määritelmä, jota voi olla.

Kyse ei ole vain tunteesta, miltä toisen kosketus tuntuu. Kyse ei ole vain kaipuusta olla yhdessä, kun joutuu eroon. Kyse ei ole vain yhteisistä unelmista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Tai yhteisestä elämästä, lapsista ja kaikesta. Kyse on rakkaudesta.

Ja rakkaus on enemmän, kuin mikään näistä yksin tai kaikki yhdessä. Kaikki muu seuraa siitä.

Kuva: Tuomas Puikkonen
Kuva: Tuomas Puikkonen

Minähän en ateistina Jumalaa oikeastaan tunne, mutta tässä kohden on tapana ja tarpeen häntä hiukan siteerata. Etenkin kun kukaan muu ei sitä ole vielä tehnyt, niin rooli lankeaa minulle.

Jumala puhuu Paavalin suulla ja kynällä:

Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Vaikka minulla olisi profetoimisen lahja, vaikka tuntisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin siirtää vuoria, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en olisi mitään. Vaikka jakaisin kaiken omaisuuteni nälkää näkeville ja vaikka antaisin polttaa itseni tulessa mutta minulta puuttuisi rakkaus, en sillä mitään voittaisi.

 

Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.

En tiedä, mitä katolinen Jumala tuolla tarkoitti, mutta luterilainen Jumala – ja minähän olen nimenomaan luterilainen ateisti – tarkoittaa täsmälleen sitä, mitä minä äsken itse sanoin.

Mutta tänään emme ole kokoontuneet juhlimaan rakkautta yleisesti, vaan Hennan ja Panun rakkautta erityisesti.

Henna ja Panu, olette molemmat nuoria ihmisiä, elämää vielä paljon edessään. Mutta he ovat myös kokeneet jo yhdessä paljon, hyvää ja pahaa, helppoa ja vaikeaa, niin kuin nyt elämä on. Yksi osa sitä jokeltaa tuolla pöydän alla tyytyväisenä.

Teidän rakkauttanne lähietäisyydeltä seuranneena voin sanoa, että se todella on kaikkea mitä äsken sanoin, lopulta aina ehdoton, kiistaton ja kaiken lähtökohta. Kaiken se kestää, kaiken se kärsii, ja lopulta aina palaa takaisin.

Hyvä hääväki, tämän me olemme kokoontuneet tänään tänne näkemään ja todistamaan. Tämän toivon että voimme kaikki viedä täältä mukanamme ja muistaa. Rakkautta on olemassa, se on totta.

Kiitos siitä.

One thought on “Rakkaudesta”

  1. Voi Otso… hyvä puhe. Ja tuo luterilainen ateistikin on niin totta 🙂

    Mutta siis Panun minä kyllä tiedän ja onpa tosi ihanaa, että hän on viettänyt kauniit häät ja onnea Panulle ja Hennalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *