Onko Helsingillä rohkeutta kasvaa?

Puheeni Helsingin talousarvion 2015 käsittelyssä.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Helsinkiin syntyy joka vuosi yli kuusi tuhatta vauvaa, joka vuosi edellistä enemmän. Ja yhä useampi haluaa myös muuttaa Helsinkiin. Tämä kasvu on meille suuri vahvuus ja voimavara. Väestönkasvu on se syy, miksi Helsingin talous on muuta maata vahvempi.

Mutta kasvulla on hintansa. Uusille asukkaille pitää olla asuntoja. Lisäksi lapset tarvitsevat päiväkoteja ja kouluja, ja kaikki asukkaat liikuntapaikkoja, puistoja, toimivaa liikenneverkkoa ja kaikkea sitä perustaa, jota kaupungissa asuminen edellyttää.

Meillä on varaa kasvaa. Helsingissä on Manner-Suomen kolmanneksi alhaisin tuloveroprosentti ja kahdeksanneksi alhaisin kiinteistövero. Jos kaupungin kehittäminen sitä edellyttää, veroja voidaan myös nostaa.

Arvoisa puheenjohtaja, kysymys kuuluukin, onko meillä rohkeutta kasvaa.

Viime vuonna sovimme investointikaton käytöstä rajaamaan kaupungin rahankäyttöä. Se toimikin hyvin välineenä arvioida, mitkä investoinnit ovat tärkeimpiä, ja mistä voidaan joustaa. Mutta jo nyt on nähdään, kuinka investointikatto hidastaa uusien alueiden välttämättömiä investointeja. Asuntoja rakennetaan liian hitaasti ja liikuntapaikkoja varten pitää kikkailla yksityisen rahoituksen kanssa. Leikkipuistot rapistuvat käsiin ja päiväkodit täyttyvät ääriään myöten. Eikä puistoihin ole rahaa ollenkaan.

Strategiaa tullaan hienosäätämään valtuustokauden puolivälissä, ensi talvena. Siinä yhteydessä täytyy löytää tapoja varmistaa, että kaupunki voi kasvaa, että meillä on uusille helsinkiläisille tilaa ja riittävät palvelut.

Ensi vuoden budjetti ei ole tältä osin kiitettävä, ehkä korkeintaan tyydyttävä. Silti se lienee paras, mihin juuri nyt pystyimme. Mutta ensi vuonna täytyy pystyä parempaan.

Hyvät valtuutetut, ihmiset muuttavat Helsinkiin, koska tämä on hyvä kaupunki. Ihmiset pysyvät täällä, koska Helsinki on hyvä kaupunki. Meidän vastuumme on pitää Helsinki hyvänä myös tuleville polville.

valtuusto1

7 thoughts on “Onko Helsingillä rohkeutta kasvaa?”

 1. Oletteko muuten vihreiden Helsingin ryhmässä pohtineet, miten pahalta näyttää operaationne syrjäyttää Soininvaara? Osaava kaupunkisuunnittelu on yksi teemoista, missä olen tähän asti luottanut vihreiden politiikassa. Nyt sitten olette ehdottamassa meriiteiltään paljon heikompaa kandidaattia toimeen.

  Se on sitä miltä näyttää, eli ehdotatte poliittisesti sopivinta ohittaen pätevyyden.

  1. Ruma temppu, kuten Rollekin toteaa. Vaikka kukaan ei tiedä saavatko vihreät ylipäätään johtajan paikkaa, niin silti kurja juttu, että vihreissä pärjää ne jotka viettävät eniten aikaa sen yhden baarin ydinporukan kanssa. Nyt kysymys kuuluukin, että edustaako tuo porukka arvoiltaan vihreitä tarpeeksi laajasti?

   Mitä tähän puheeseen tulee, niin oikeastiko aioitte vain kasvaa loputtomiin? Vähän vaikeaahan sitä kasvua on lopettaa, jos vain otetaan koko ajan uutta velkaa kasvun takia ja uudella kasvulla koitetaan maksaa sitten sitä edellisen kasvupanostuksen velkaa. Siis ihan perinteinen ponzi-systeemi. Hyvä sentään myöntää, että kasvu on helvetin kallista julkiselle taloudelle, joku lisäisi että myös ympäristölle. Sinänsä koomista, että eräät eivät ole huomaavinaan kuinka paljon julkinen talous panostaa siihen, että yksityiselle puolelle luodaan mahdollisuuksia omaan kasvuun. Pääministeri on yksi heistä, ja tuntuu että investointikaton luojat ovat samaa porukkaa. Kuitenkin joutuu yhä ihmettelemään, että miten tässä kasvu-uskossa olevat vihreät aikovat parantaa sitä ympäristön tilaa? Tarkoitus vain yksinkertaisesti jättää parhaat palat, kuten jo suojellut alueet, ja rakentaa kaikki muu, kunnes kasvu pakottaa rakentamaan ne suojellutkin alueet?

 2. Täältä lähtee yksi vihreiden äänestäjä nukkuvien puolueeseen seuraavissa kunnallisvaaleissa. Vihreillä on oikeasti ainoana ryhmänä näkemys kaupungin kehittämisestä, mutta nyt kun olisi ollut hyvä momentum ja mahdollisuus saada jotain aikaan niin ei. Tehtiin sen sijaan totaalinen oma maali toimimalla yhtä aikaa omien arvojen (virkamiehiltä vaadittava osaamista eikä ”sopivuutta”) vastaisesti että poliittisesti typerästi (kenellä olisi parhaat mahdollisuudet tulla valituksi). Mahtaa vastustajia naurattaa.

 3. Yhä useampi haluaa muuttaa Helsinkiin. Tämä kasvu on meille suuri vahvuus ja voimavara. Tosin nämä voimavarat kyllä aiheuttavat myös paljon ongelmia monissa kaupunginosissa.

 4. Investointikaton tarkoitus on, että kaikkia miljoonahankkeita ei toteutettaisi kerralla, vaan että joudutaan vähän miettimään mikä on järkevää ja tarpeellista rahankäyttöä ja mikä ei.

  Eihän se tarkoita sitä, etteikö voitaisi rakentaa puistoja tai päiväkoteja. Sensijaan miljoonasillat, miljardiluokat tunneliradat, suksivuokraamot ja ulkomaalaiset taidemuseot joutavat odottaa.

 5. Tässähän voi jo alkaa kysyä, onko Otsolla rohkeutta kommentoida Soininvaaran syrjäyttämistä kaupunginjohtaja-ehdokkaan paikalta ja vihreiden päätymistä täysin poliittiseen nimitys-ehdotukseen?

 6. Soininvaaran syrjäyttämisen lisäksi, olisi hauska kuulla HKL-lautakunnan puheenjohtajan näkemyksen automaatimetron vaihtumiseen kuljettajan ajettavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *