Vaalirahoitukseni

Vaalirahoitus on mielestäni tärkeää kertoa ennen vaaleja julkisesti, jotta äänestäjät voivat nähdä jo ennen kuin antavat äänensä, millä rahoin ehdokas kampanjaansa tekee.

Vaalirahoituksen ennakkoilmoitukseni on luettavissa täältä. Kampanjani maksaa vajaat 13 000 euroa, josta suurin osa perustuu yksityisten ihmisten lahjoituksiin (tällä hetkellä 42 eri lahjoittajaa, kiitos kaikki!) ja toiseksi suurin omaan rahaan.

En ole ainoa, joka näkee avoimuuden arvon. Itse asiassa Vihreiden ehdokassopimuksessa lukee, että ehdokas sitoutuu ilmoituksen tekemään ennen vaaleja. Tätä kirjoittaessa Helsingin Vihreistä ehdokkaista on ilmoituksen tehnyt kahta vaille kaikki. Piraateista ja Liberaaleista kaikki sen ovat tehneet kaikki, muista puolueista harvempi.

Käytännössä useimmat ilmoitukset eivät ole kovin kiinnostavia. Budjetit ovat melko pieniä ja raha lähinnä omaa. Tunnetummilla ehdokkailla rahaa palaa enemmän ja osa siitä tulee lahjoittajilta. Vihreiden lahjoittajamääriä voi seurata helpoiten Vihreiden omasta palvelusta.

Mutta kuten avoimuudessa yleensäkin, periaate ei riipu siitä ovatko tiedot kiinnostavia. Kun kaikkien rahoitus on julkista, joku tutkiva journalisti tai nörtti voi kaivaa sieltä sen yhden, jonka rahoitus näyttääkin yllättävältä.

Näin ei nykyään ole. Ainoastaan vaaleissa valituksi tulleet ovat velvoitettuja tekemään ilmoituksen ja hekin ainoastaan jälkikäteen, jolloin rahoituksen mahdolliset epäselvyydet eivät enää teoriassakaan voi vaikuttaa heidän äänimääräänsä. Vaalirahoituksen ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen, ja sen tekevät lähinnä tiettyjen, avoimuuteen periaatteellisesti sitoutuneiden puolueiden ehdokkaat. Käytännössä Vihreät, Piraatit ja Liberaalit. Helsingissä myös merkittävä vähemmistö Kristillisdemokraattien, Vasemmistoliiton ja Keskustan ehdokkaista on ilmoituksen tehnyt.

Jos ilmoituksen tekemisestä saadaan tehtyä yleinen tapa, pistävät ne jotka eivät sitä tee silmään. Siksi ehdokkaalta kannattaa kysyä, onko tämä julkaissut vaalirahoituksensa. Ja äänestää sellaista joka on.

Ennakkoäänestyksen alkaessa tilanne näyttää tälä, ilmoituksia yhteensä 3569
Piraatit 100% (137/137)
Vihreät 68% (1781/2600)
Liberaalit 66% (37/56)
Kristillisdemokraatit 35% (707/1971)
Vasemmistoliitto 8% (280/3203)
Keskusta 5% (394/7461)
Perussuomalaiset 2% (98/3831)
Kokoomus 0% (54/5739)
Sosialidemokraatit 0% (57/6132)
Kommunistinen puolue 0% (1/221)
RKP 0% (2/1324)

Helsingin tilanne taas:

Piraatit 100% (31/31)
Liberaalit 100% (16/16)
Vihreät 98% (125/127)
Kristillisdemokraatit 37% (48/127)
Vasemmistoliitto 31% (40/127)
Keskusta 18% (16/87)
Kokoomus 3% (5/127)
Sosialidemokraatit 3% (4/127)
Perussuomalaiset 1% (2/127)
RKP 0% (0/83)
Kommunistinen puolue 0% (0/53)

EDIT: valtakunnalliset tiedot lisätty. Listasta puuttuu alle 50 ehdokkaan puolueet.

One thought on “Vaalirahoitukseni”

  1. Vihreiden avoimuudessa on kuitenkin sellainen aukko, ettei lahjoitussivulla ole henkilötietolain vaatimaa rekisteriselostetta, josta selviäisi mm. kauanko tiedot säilytetään ja missä tiedot julkaistaan, jos julkaisuun on lupa.

    Tuohon tietojen julkaisuun liittyen minulla on sellainen ongelma etten tiedä pitäisikö kampanjaasi lahjoittaa rahaa, vai lahjoitinko jo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *