Demokratiaa koronan aikaan

Koronaepidemian etulinjassa ovat ne, jotka taistelevat taudin leviämistä vastaan ja hoitavat sairastuneita. Lääkärit, hoitajat, kaikki jotka jäljittävät tartuntaketjujen leviämistä.

Meillä muillakin on tärkeä tehtävä. Meidän tulee rajata epidemiaa omalta osaltamme ja samalla pitää yhteiskunta toiminnassa näissä vaikeissa oloissa.

Lapset eivät mene kouluun, mutta tarvitsevat etäopetusta. Murtuneet luut kipsataan ja tulehtuneet korvat katsotaan. Bussit kulkevat ja uudet talot nousevat kohti harjakorkeuttaan. Monen työ on katkolla, mutta toisilla sitä on sitäkin enemmän.

Tämä epidemia tulee kestämään. Pikkuhiljaa palataan normaaliin, mutta ei vanhaan normaaliin, vaan yhteiskuntaan, joka on järjestäytynyt uudelleen. Valinnoilla, jotka nyt teemme voi olla suuri vaikutus siihen, mitä vanhan maailman piirteitä kuljetamme mukanamme uuteen ja mitkä jätämme taaksemme.

Omasta näkökulmastani yksi arvokkaimpia suomalaisen yhteiskunnan piirteitä on syvään juurtunut demokratiamme, joka on kestänyt läpi niin sisällissodan kuin toisenkin maailmansodan sekä valtiollisella että paikallisella tasolla. Tätä lippua haluan osaltani viedä eteenpäin.

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään kaupungintalolla raskaiden poikkeusjärjestelyjen kanssa. Syy miksi kokoonnumme fyysisesti on, että tarvitaan päätös etäkokouksista. Huomenaamulla kaupunginhallitus kokoontuu internetissä ja siitä eteenpäin jokainen lautakunta, jaosto ja johtokunta. Jokainen niistä tekee omaa tärkeää työtään siinä, kuinka 650 000 ihmisen kaupunkia kansanvaltaisesti ohjataan. Opettajan virkoja pitää perustaa, päiväkoteja rakennuttaa, sairaanhoitoon myöntää lisämäärärahoja, työllisyystoimia pystyttää, yritystukimalleja suunnitella…

Jossain toisessa yhteiskunnassa, jossain toisessa kaupungissa ehkä peruttaisiin kaikki nämä kokoukset ja luotettaisiin, että virkamiehet kyllä tekevät päätökset. Mutta ei tässä yhteiskunnassa, eikä tässä kaupungissa. Luotan kyllä virkamiesten tekevän työnsä hyvin, mutta kaupungin ohjaaminen kuuluu kansan valitsemalle valtuustolle. Demokraattisesti valittu valtuusto aloitti työnsä heti sisällissodan jälkeen ja kokoontui läpi talvi- ja jatkosodan. Me jatkamme myös läpi koronaepidemian.

Siksi me siirrymme etäkokouksiin. Ylläpidämme yhteiskunnan normaalia toimintaa, mutta sopeudumme epidemian oloihin. Ja siksi olen kutsunut kaupunginvaltuuston tänään koolle kaupungintalolle – viimeistä kertaa vähään aikaan.

Tämä on se perintö, jonka haluan että viemme mukanamme tulevaisuuteenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *