Helsingin keskustan elinvoima kasvaa rakentamalla

Työpaikkamäärä Helsingin keskustassa ei ole juurikaan kasvanut tällä vuosituhannella. Toimitiloja on muutettu asunnoiksi, jonka takia myös toimistojen ja liiketilojen neliömäärä on myös laskenut.

Keskusta on seudun paras paikka työpaikoille. Monessa toiminnassa tuottavuutta kasvattaa, kun lähellä on myös muita saman tai toistenkin alojen yrityksiä. Kun työntekijät törmäävät lounaalla muihinkin kuin oman talon väkeen ja ideat leviävät tehokkaammin. Näistä agglomeraatio-eduista on vahva tieteellinen näyttö.

Keskusta on myös liikenteellisesti paras paikka seudulla. Sinne tulee joka arkiaamu yli 100 000 työntekijää. Mihinkään muuhun paikkaan ei tällainen määrä voisi kerralla tulla. Keskustaan suuntautuvassa työmatkaliikenteessä joukkoliikenteen ja pyöräliikenteen osuus on 78%, seudun ja koko maan korkein. Keskusta on ekologisesti kestävin paikka työpaikoille.

Ongelma ei ole että yritykset eivät haluaisi keskustaan. Kyllä haluavat, siellä on maan korkeimmat toimisto- ja liiketilavuokrat. Ongelma on, että yritykset eivät mahdu keskustaan.

Ratkaisu on yksinkertainen: keskustaan pitää rakentaa lisää toimitilaa. Jos keskustassa on enemmän työpaikkoja, siellä liikkuu enemmän ihmisiä, he käyttävät palveluita ja keskustan elinvoima kertautuu. Avain kasvuun on toimitilan rakentaminen.

Haastan kaikki lukijat miettimään, mihin mahtuisi 10 000 työpaikkaa lisää kävelymatkan päähän rautatieasemalta ja toiset 10 000 kävelymatkan päähän Kampin metrikseltä? Parhaita ehdotuksia voidaan viedä yhdessä eteenpäin!

Tänään kaupunginvaltuusto hyväksyi Marian kasvuyrityskampuksen kaavan. Siihen mahtuu 3500 työpaikkaa. Hyvä alku! Kävelymatka Kamppiin on uudelta kävelysillalta noin 700m tietä pitkin, vähän rajoilla, mutta ehkä kasvuyrityksissä jaksetaan kävellä. Siksi valtuusto hyväksyikin myös ponnen, että selvitetään uutta sisäänkäyntiä Ruoholahden metroasemalle. Se tulisi vähän lähemmäs.

Rautatieaseman viereen Elielinaukiolle suunnitellaan myös rakentamista. Paikka ei ole kaupunkikuvallisesti ihan helpoin, mutta jos siihen saadaan 40 000 kerrosneliötä, se saattaisi tarkoittaa ehkä 2000-3000 työpaikkaa. Hyvä alku sekin. Mihin 7000 – 8000 työpaikkaa lisää sekä Steissin että Kampin ympärille?

Tämä on se oikea kysymys keskustan elinvoimasta, mihin verrattuna liikenneyhteydet ovat toissijainen yksityiskohta. Keskusta kyllä kukoistaa, jos annamme sen kasvaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *