Helsinki ei tee lukiosta ja amiksesta maksullista

Maan hallitus on päättänyt muuttaa lukion ja ammattikoulun loppuun käymisen maksulliseksi yli 18-vuotiailta. Eli kaikki ne, joiden opinnot venyvät esimerkiksi 4-vuotisen lukion, vaihto-oppilasvuoden, amiksessa alanvaihdon tai 8-vuotiaana koulun aloittamisen takia joutuisivat maksamaan ylioppilaskirjoituksista ja viimeisen vuoden oppimateriaaleista.

Päätös on hyvin lyhytnäköinen. On kaikkien etu, että nuoret kouluttautuvat. Ei ole järkevää rakentaa mekanismeja työntää heitä keskeyttämään koulunsa. Myöskään kilpailukykyä ei rakenneta koulujen keskeyttämisen varaan. Muutoksella saatava säästö on myös todellisuudessa vähäinen – lukiolaisten osalta Helsingissä säästö olisi korkeintaan 2 miljoonaa, ammattikoululaisten osalta vielä vähemmän.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Helsingin Vihreät (@helsinginvihreat) jakama julkaisu

Siksi tein aloitteen, että mikäli maan hallitus rajaa lukion ja ammattiopintojen maksuttomuuden vain korkeintaan 18-vuotiaisiin, Helsingissä maksuttomuus pidetään voimassa kuten ennenkin.

Helsingin tulee olla kaupunki, jossa täällä kasvavat ja myös tänne muuttavat nuoret voivat käydä koulunsa loppuun, eikä heidän opinpolkuaan pyritä tahallaan katkaisemaan. On kaupungin ja koko maan etu, että nuoret voivat kouluttautua.

Aloitteeni allekirjoitti 37 valtuutettua kaikista valtuustoryhmistä joissa on yli yksi valtuutettu. SDP ja Vasemmistoliitto jättivät lisäksi omat ryhmäaloitteensa ja yhdessä näiden kolmen aloitetteen takana on selvä enemmistö valtuutetuista.

Ensimmäiset allekirjoittajat olivat

  • Otso Kivekäs, Vihreät
  • Sini Korpinen, Kokoomus
  • Eveliina Heinäluoma, SDP
  • Mia Haglund, Vasemmisto
  • Juhani Stranden, Perussuomalaiset
  • Björn Månsson, RKP
  • Terhi Peltokorpi, Keskusta
  • Mikael Jugner, Liike Nyt

Tämä osoittaa, että Helsingissä on yhteinen tahto tehdä politiikkaa, joka tähtää koulutukseen, hyvinvointiin kilpailukykyyn. Kutsun muita Suomen kuntia ja kaupunkeja mukaan rakentamaan valoisaa eikä kurjistuvaa tulevaisuutta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *