Ei kylpyhuonetta

Myyty asunto:, 92 500e, 32,6 m², 1h+kk (ei kylpyhuonetta).

Ei kylpyhuonetta.

Menemättä nyt siihen, kuka haluaa ostaa asunnon jossa ei ole vessaa, tai miksi sitä vessaa ei ole 80 vuoden aikana asuntoon rakennettu, tämä esimerkki antaa hyvän tilaisuuden tehdä pieniä laskelmia.

92 599 / 32,6 on 2840 e/m². Tässä talossa asunnot ovat viime vuosina maksaneet keskimäärin 3500 ja rapiat neliöltä. 660 e/m² ero, 22000e koko asuntoa koskien.

Ja nuo muut asunnot ovat 42m² tai enemmän, yksiön neliöhinnan kuuluisi olla suurempi. Toisaalta asuntojen hinnat ovat laskeneet, eikä tuo kämppä liene talon parhaita muutenkaan kuin vessansa osalta. Sanotaan siis 10-15ke ero siihen mitä maksaisi sama kämppä jos osa neliöistä olisi uhrattu vessaksi.

WC:n tekeminen maksaa tuommoiset 10-15ke (jos lasketaan putketkin mukaan). Tämän päälle siihen menevät noin 5 neliöä maksavat kantakaupungissa toiset 10-15ke (2-3ke neliöhinalla johon ei ole laskettu vessan hintaa mukaan neliön perushintaan. Tällätavoin laskien vessasta koituu kustannuksia 20-30ke. Uudessa talossa enemmän, vanhoissa vähemmän (kuluneempi vessa). Koska tässä talossa on putkiremontti tulossa, tuo on suunnilleen linjassa ylläesitetyn markkina-arvoperustaisen laskelman kanssa.

Putkiremontti taas tapaa maksaa Helsingissä (perinteisin menetelmin ja sisältäen wc:n uusimisen) 550-700 euroa neliöltä, siis pienille asunnoille 25-40ke. Tuosta voinee laskea wc:lle 15-20ke ja loput keittiölle. Putket kestävät 50 vuotta ja sen kestävät wc:n kaakelit ja vesikalusteetkin hyvin pidettyinä. Hintalaskelmassa tuon päälle pitää muistaa neliöiden hinta kuten ylläkin. [1]

Keskimäärin 25 000 uudesta tai vastaremontoidusta vessasta. Jaettuna (hieman optimistiselle) 50 vuoden käyttöiälle se tekee 500 euroa vuotta kohden.

Yksiöissä ja kaksioissa asuu 1-2 ihmistä, jotka keskimäärin käyvät paskalla ehkä kerran päivässä [2]. Jos siis kustannukset jyvitetäään yksinomaan paskallakäynnille (*), maksaa jokainen sessio noin euron.

Sitä voi sitten kaavoituskatsausta pöntöllä lukiessaan miettiä että onko se sen arvoista. Sanoisin että on.

(*) Tämä jyvitys on toki kaikkea muuta kuin kiistaton. Perustelisin sitä kuitenkin seuraavin argumentein.
– Kaikki lavuaaritoimenpiteet voi suorittaa keittiössäkin, eli niille ei kannata kustannuksia laskea. Hätätapauksessa myös kusella voi käydä lavuaariin, vaikka en kyllä sitä omassa keittiössäni rupeaisi tekemään.
– Puistowc:issäkin kusemaan pääsee ilmaiseksi, mutta paskalle ei.
– Jos bileissä asettaisi wc:lle käyttömaksun, rupeaisivat ihmiset kuseksimaan pulloihin, mutta paskalle halajavat pulittaisivat kiltisti. Sitäpaitsi maksuperusteiden täytyisi olla selkeitä.

14 thoughts on “Ei kylpyhuonetta”

 1. Tarkistin isännöitsijältä: on siinä asunnossa sentään vessa kaakeloimattomassa kopissa, mutta ei suihkua. Kuulema taloyhtiön viimeinen moinen.

  Tylsää, mutta ei yllättävää. Euro per paska on sen verta vähän, että sen maksavat kyllä kaikki jotka asuntoja ostavat. Tai vuokraavat.

  Eikä sinänsä muuta laskelmia, kun tuo oli niille vain tekosyy.

 2. Huomaa, että julkisessa, esim rautatieaseman vessassa käydessä euron kertamaksu tuntuu paljolta. Ja siellä siivous on sentään jonkun toisen ongelma.

 3. Feces-linkki aiheutti riemua Kallion päässä!

  Mun yx kaveri asui Vallilassa kämpässä, jossa oli miniatyyrivessa ilman kaakelointia ja vessanpöntön päällä suihku. Suihkutellessa seisottiin pöntöllä. Seinät kasvo hometta aika korkeelle.

  Jos on mies, pissiminen lavuaariin on ihan piece of kake… naisilla on sit vähän haasteellisempaa toikin homma.

 4. Joo noita suihkuttomia kämppiä on edelleenkin olemassa, ja kaakelittomia varmaan sitäkin enemmän.

  Sinänsä eivät ne kaakelit mitenkään välttämättömiä ole, kun oikea vesieristys pitää kuitenkin olla vielä niiden alla erikseen. Tosin yleensä kaakelittomasta vessasta puuttuu sitten se vesieristyskin…

  Tää talo on sitä ikäpolvea ettei edes taloyhtiösaunaa ole rakennettu, eli ton kylpyhuoneettoman kämpän asukkaalla on vaihtoehtoina arlan sauna ja käsisuihku.

 5. Tämä on merkittävä mielipiteenilmaisu. Olisipa minullakin mielipiteitä!

  Terveisin
  Matti Vanhoillinen

 6. Hetken oli taukoa, mutta nyt laitoin sitten kaksikin uutta tekstiä kerralla (toinen oli ollut puolivalmiina jo jonkin aikaa).

  Ehkä sisällöstäkin vielä joku kerta.

 7. Tällä kadulla on YHDESSÄ asunnossa puulämmitteinen sauna, joka on rakennettu vintistä laajennettuun toiseen kerrokseen. Olen nähnyt omin silmin…

 8. Joo se oli myynnissä joskus viime vuonna, mutta en saanu aikaseks mennä katsomaan. Sinänsä nerokas idea kyllä.

  Itse miettisin kaks kertaa saunan lämmitystä ennen ku rupean kantamaan puita 5 kerrosta rappuja…

 9. Mä kävin siellä joskus 15 vuotta sitten. Vintistä on ostettu n.30 neliötä; siellä on yksi makuuhuone ja se sauna. Makkarin ja olkkarin välistä on purettu komerot ja siinä menee kierreportaat. Mulla on jossain se lehti-ilmoitus sen asunnon myynnistä kun siinä oli joku paha asiavirhe…

  Aika puuha tosiaan kantaa puita viidenteen kerrokseen! Vaikka mistä sitä tietää jos joku uudempi asukas on vaihtanut sinne sähkökiukaan…Musta olis kiva jos taloyhtiöllä olis sauna!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *