Naisen paikka

Sattuipa silmiini treffi-ilmoitus. En ajatellut vastata, mutta ilmoitus kertoo jotain huomion arvoista yhteiskunnasta. Siltä varalta, että ilmoitus katoaa, tässä koko teksti:

Lahjoitetaan hyvään kotiin


— Jos olet alle 40-vuotias, lopeta lukeminen tähän, kiitos. —


Olen opiskelut keskeyttänyt parikymppinen naisenalku Nurmijärveltä. Olen hyväksynyt kohtaloni ja päättänyt lopettaa yrittämisen tähän hetkeen. Olen kotia vailla, eikä sen tulevalla sijainnilla ole merkitystä. En omaa ystäviä, en käy ulkona ja sukulaisiini olen yhteydessä kerran vuodessa, jos sitäkään. Olen lojaali, palvelualtis ”kiltti pieni hissukka”. Ulkonäöltäni luokkaa ”normaalin nätti naapurintyttö”. Osaan käydä kaupassa, laittaa ruokaa, siivota, tiskata, olla hiljaa ja antaa pillua, suuta sekä persettä. Olen myös valmis tekemään sinulle lapsia, jos niitä joskus tahdot.


Sinun ulkonäölläsi, mitoillasi, eikä millään muullakaan (paitsi iälläsi) ole väliä. Voit vapaasti olla isomahainen, pienipeniksinen, juro, suomalainen oma itsesi. Vastauksessasi sinun ei tarvitse kehua itsestäsi maasta taivaisiin, sillä se ei minua kiinnosta. Tietysti voit panostaa vastaukseesi muilla keksimilläsi tavoin, millä saat mielenkiintoni kohdistettua juuri sinuun. Esim. jo hyvä kielitaito ja luetun ymmärtäminen luovat järkevää tunnetta. Sinun kuitenkin tulisi olla vapaa ja kyetä elättämään naisesi, edes joten kuten. Muita kriteereitä en ole kiinnostunut asettamaan. Syystä taikka toisesta hivenen sovinistinen ja sikamainen luonne sekä asenne ovat jopa mieleeni, eli mielelläni elän sitä ”naisen paikkaa” ja siinä pysyn.


Maalla, omassa rauhassa asuvat ovat etusijalla.

Oletetaanpa, että kyseessä ei ole trolli. Oletus voi hyvinkin olla väärä, mutta oletetaan silti että ilmoittaja, kutsukaamme häntä nimellä neiti X, on tosissaan. Kyse on selvästikin BDSM:stä (eri kuin BSD, vaikka molempia voi pitää perversiona), tarkemmin ottaen kirjaimesta D eli discipline. Joillekin harjoittajilleen BDSM on lähinnä harrastus jota harrastetaan ”sessioissa”, toisille pikemminkin jatkuva elämäntapa, jossa valtaroolit ovat aina läsnä. Tässä selvästikin on kyse jälkimmäisestä, ja aika pitkälle vietynä.

Ensimmäinen huomio on, että onhan se hienoa kun ihmiset joiden seksuaalisuus poikkeaa valtavirrasta voivat löytää netistä itselleen seuraa. Tämä on kuitenkin aika pientä verrattuna siihen, mitä tuo ilmoitus kertoo naisen asemasta yhteiskunnassa.

Vielä jokunen vuoskymmen sitten suhde, jollaista ilmoituksen nuori neiti hakee, oli monella tapaa naisen normaali rooli. Ei toki kaikkien, mutta moni eli tuohon tapaan ilman omaa valintaansa, ja ilman realistisia mahdollisuuksia muuttaa elämäänsä.

Puolison ruumiillinen kuritus kiellettiin 1970, subjektiivinen, rajoittamaton avioero-oikeus tuli 1987, ja avioliitossa raiskaus on ollut laitonta vasta vuodesta 1994. Vanhassa rikoslaissa avioraiskaus ei ollut niinkään sallittua, kuin käsitteellinen mahdottomuus: papin aamen antaa luvan naida, niin eihän se silloin ole mikään rikos.

Lakipykälien lisäksi naisten taloudellinen asema on muuttunut. Koulutustaso vastaa suunnilleen miehiä, ja työssäkäynti on käytännössä normi, paitsi pienten lasten äideillä. Ja vaikkei töissä kävisikään, työkkäri tai sossu takaa viime kädessä toimeentulon ainakin jotenkin.

Seurauksena tai muutoin samalla myös naisten sosiaalinen asema on muuttunut. Lapset eivät enää ole samalla tapaa itsestäänselvästi vain äidin velvollisuus, ja toisaalta yksinhuoltajuus ei ole enää stigma. ”Huonoihin naisiin” (enkä nyt tarkoita ammatinharjoittajia, vaan laajemmin sosiaalista stigmaa) kohdistuva paheksunta on nykyään täysin marginaalista. Yhteiskunta on muuttunut.

Vaikka neiti X tekee parhaansa päästäkseen 1900-luvun alkupuolen avioliittoon, ja poistaa kaiken sanavallan itseltään, yhdestä hän ei pääse eroon: vapaudestaan valita. Jos hän kymmenen vuoden päästä kyllästyy suhteeseensa, ja haluaa vaikkapa uuden nelikymppisen isännän, hän voi koska tahansa nostaa kytkintä ja pistää elämänsä uusiksi.

Se, mikä vielä taannoin oli naisen luonnollinen paikka, on nykyään perversio ja roolileikki. Eikä yhteiskunta enää leiki mukana.

8 thoughts on “Naisen paikka”

 1. Tässä koti-isänä olen pohtinut, että kävi hyvä säkä. En tajunnut nuorempana etsiä elättäjää. Pääsin ihan sattumalta chillaamaan pikkulapsen kanssa. Toinen puskee uraa.

  Vaimo kävi juuri cocktailkutsuilla luomassa suhteita silmäätekeviin. Siinäpä yhdet bileet, joihin ei voisi vähempää kiinnostaa sellainen touhu.

 2. Siinäpä yhdet bileet, joihin ei voisi vähempää kiinnostaa sellainen touhu.

  Siis vähempää kiinnostaa MENNÄ. Ei oikein jaksa nykyään pysyä mielenkiinto yllä näihin näyttöpäätejuttuihin. Mieli harhailee vapaana.

 3. Mahdollisuus ryhtyä koti-isäksi on itsellenikin aina ollut niitä tasa-arvokehityksen merkittävimpiä hedelmiä noin henkilökohtaisesti.

  Ja luulen, että lehmien hulluus ei ole mitään verrattuna siihen mihin ihmiset pystyvät. Eikä siihen tarvitse edes prioneita, kun nämä pyskososiaaliset aivomadot leviävät paljon joustavammin.

 4. Noin 30-v nätin ja koulutetun naisen treffi-ilmoitukseen vastasi n. 40-v mies, joka selvästi etsi juuri jotain tuollaista. Jollekulle lopullinen kotiäitiys maalla vailla mitään ”omaa” voi olla lottovoitto. Monelle ei. Toivon että nämä tapaukset löytävät toisensa.

 5. Jos nyt voisi kumminkin, kommenttipalstallakaan, olla dissailematta ihmistä, joka /tekee/ tuon valinnan, taikka vihjailematta hulluksi. Tiedän ainakin kaksi, joille kokoaikaisessa BDSM-suhteessa alistuvana osapuolena eläminen on nimenomaan mahdollistanut järjissään pysymisen.

 6. Vihjailiko joku hulluksi? En nyt oikein osaa sitä vihjettä löytää, ehkä en lue aivan sillä silmällä. Ja dissailukin näyttäisi pysyvän melko sivistyneenä.

  En lainkaan epäile, etteikö kokoaikainen BDSM-suhde olisi joillekin juuri se ratkaisu, joka tekee elämisestä mielekästä, tai jopa mahdollista. Oikeastaan en pidä edes mitenkään kummallisena. Sellaista se nyt vaan on, ihmisten elämä.

 7. Luin ilmeisesti väärin; toisella lukemisella (näin vuotta myöhemmin) huomasin, etteivät ne kommentissasi 20.8.2010 11.19 mainitut psykososiaaliset aivomadot mitenkään välttämättä viitanneet tekstissä mainittuihin perversioihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *