Kerro minulle viskistä, kuinka se virtaa, läpi kaikkien aikojen tähän aikaan

Kävipä näinä päivinä, että yrittäjä halusi järjestää olut & viskimessut. Mikäs siinä, olutta ja viskiähän moni samalla kertaa juo, joskaan itse en sitä ymmärrä. Vähintäänkin niillä on samat harrastajat. Kas kun niitä voivat miehet kivasti keskenään harrastaa, no homo.

Yrittäjä sitten haki tuotemerkin, keskusteli Valviran kanssa missä laajuudessa viskeistä saa puhua ja haki anniskelulupaa. No, anniskelulupaapa ei meinannut tulla, koska kahdessa yksityishenkilön blogissa puhuttiin viskistä.

Aluehallintovirasto katsoi, ettei tapahtumalle voisi antaa lupaa, jos se löytyy googlella sanalla viski, tai jos siihen liittyen blogeissa puhutaan viskistä.

Blogeissa. Puhutaan viskistä…

 

No puhutaanpa sitten helvetti viskistä: se on hyvää.

Suosikkini on 16-vuotias Lagavulin, sitä pyrin pitämään aina kaapissa. Savuista, muttei kaikkein savuisin. Erityisen hyvin Lagavulin sopii omenapiirakan ja vanilijajäätelön kanssa, mutta kyllä moneen muuhunkin tilanteeseen.

Savuisinta lienee Laphroaig, 10v, jota myös tykkään pitää tarjolla. Viski-illoissa se jää kyllä listan viimeiseksi, kovalla maullaan kun sotkee myöhempää maistelua. Laphroaig on myös suosittu baariviski, luultavasti siksi koska sen maun maistaa kovassakin kännissä ja voi kokea tekevänsä jotain erityistä kuin tilaa lasillisen kallista viinaa.

Ja itse en ole koskaan ymmärtänyt vanhempien tai muuten spesiaalimpien Laphroaigien päälle. Perus kymmenvuotias on omalla tavallaan hyvää, enkä ole kokenut snobiversioiden tuovan siihen mitään lisää. Paitsi hintaa tietenkin.

Muita maistelemisen arvoisia ovat ainakin pehmeämpi Glenmorangie, jotain palkintojakin tiettävästi voittanut Auchentochan ja Ledaig, joka tosin maistuu vähän bensalta.

Viskistä puhuttaessa on tapana puhua nimenomaan single malt-viskeistä, ja jos vähänkin snobbaillaan, skotlantilaisista singlemalteista. Tai omaa erityislaatuisuuttaan voi tietenkin korostaa poimimalla jonkin irkku- tai japsiviskin suosikikseen. Tullamoren tai Yamazakin vaikka. Irkut tislaavat viskinsä yleensä kolmasti, joten maut eivät ole ihan yhtä teräviä ja päänsärkykin saattaa olla lievempi, jos legendaa on uskominen.

Suuresti arvostamani Glenmorangie-visikin sivu näyttää tänään tältä 11.10.2014 Suomi, Finland
Suuresti arvostamani Glenmorangie-visikin sivu näyttää tänään tältä – Suomi, Finland, 11.10.2014

Mutta palataanpa viranomaissäätelyn jännittävään maailmaan.

Vuosina 1919 – 1932 meillä oli kieltolaki, joka kielsi kaiken alkoholin myynnin. Sen jälkeen alkoholipolitiikka on pikkuhiljaa vapautunut saavuttaen eräänlaisen kulminaatiopisteen, kun keskioluen myynti kioskeissa sallittiin 1995.

Nyt elämme jonkinlaista omituista konservatiivista vasta-aaltoa: alkoholin saatavuutta ei uskalleta rajoittaa ja sen hintaa ei käytännössä voi nostaa, joten päädytään sitten kieltämään ja rajoittamaan vähän sitä ja tätä. Ihan vaan koska jotain nyt pitäisi kieltää ja rajoittaa.

Eikä minua tässä haittaa alkoholimainonnan rajoittaminen. Takavuosina edes Alkon hinnasto ei saanut olla netissä, ja sen kanssa kyllä saattoi hyvin elää, vaikka hölmöähän se oli. Rajoitukset kohdistuivat siihen toimijaan, joka alkoholia myös myi, ja joutui sitten niiden sääntöjen kanssa elämään.

Ongelma on, että aluehallintovirasto haluaa kieltää täysin riippumattomien blogien oikeuden kertoa tapahtumasta. Se on vaarallista mielivaltaa. Se on sananvapauden perusteeton rajoitus, ja oikeastaan siis perustuslain vastaista.

Perustuslaissamme ei lue:

”Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä, paitsi mikäli mainitut viestit koskevat alkoholia.”

Virasto vaati yrittäjältä A, että blogistit B ja C eivät saa kertoa viskistä ja yrittäjän tapahtumasta samalla kertaa. Säädös, johon tässä vedotaan lienee alkoholilain 33§1, joka kieltää väkevien alkoholijuomien mainonnan.

Voin vain arvailla mitä virkamies on ajatellut, mutta arvaan siis ajatuksen kulkeneen niin, että blogitekstit netissä ovat selvästikin mainoksia. Virkamies elänee maailmassa, jossa on olemassa journalistien tuottamaa toimituksellista sisältöä, ja sitten on olemassa mainoksia. Sellainenhan maailma pitkälti olikin vielä 20 vuotta sitten, kun olut tuli R-kioskeihin.

Sittemmin vaan keksittiin WWW. Tiedättehän, se joka tunnetaan nykyään nimellä ”internet”, ja josta lukenet tätäkin tekstiä. Sinne kuka vaan voi tuottaa omaa sisältöään. Esimerkiksi minä. Tai mainitut blogaajat Jaakko Matikainen ja Nikolas.

Maailma nyt vaan toimii nykyään niin, että kuka vaan voi levittää haluamaansa tietoa, eikä sitä oikein voi estää. Jos alkoholilaki on tämän kanssa ristiriidassa, sen pahempi alkoholilaille. Se kannattaisi varmaan päivittää.

Ja päivitettyhän sitä onkin, valitettavasti vielä ongelmallisempaan suuntaan. Vuodenvaihteesta alkaen myös mietojen alkoholijuomien mainonta kielletään, jos:

9) se toteutetaan tai kohdistetaan yleisölle järjestyslaissa (612/2003) tarkoitetulla yleisellä paikalla;

 

11) sen kaupallinen toteuttaja käyttää hallitsemassaan tietoverkon palvelussa kuluttajien tuottamaa sanallista tai kuvallista sisältöä tai saattaa palvelun välityksellä kuluttajien jaettavaksi tuottamaansa tai kuluttajien tuottamaa sanallista tai kuvallista sisältöä.

Tuon yhdeksännen kohdan perusteella Koffin kaljatölkki Keravalla saa häädön ja hevoset uudet nimet. yhdennentoista pykälän perusteella taas Facebookin jaa-nappi pitäisi poistaa  juomayhtiöiden sivuilta. No, viimeksmainittu ei tulle tapahtumaan, joten siinä saa sitten sosiaali- ja terveysministeriön virkamies ihmetellä, mitäs seuraavaksi tehdään, kun laki ja todellisuus eivät kohtaa.

Alkoholisäätelyllä on ihan ymmärrettävät tarkoitusperät: vähentää juoppoutta ja kaikenlaisia alkoholin haittoja. Mutta säädökset ovat alkaneet elää omaa, todellisuudesta vieraantunutta elämäänsä. Ja jos säädös ja todellisuus ovat liian pahassa ristiriidassa, arvatkaas mitä käy? Todellisuus voittaa, ja ihmiset tekevät mitä haluavat.

Harhaisen holhousmentaliteetin sijasta tarvitsemme alkoholisäätelyn, joka oikeasti toimii nykymaailmassa. Sellaisen, jossa ymmärretään meidän kaikkien olevan vapaita kansalaisia, joilla on myös oikeuksia, ei vain alkoholin uhreja.

Minä lähden seuraavaksi ostamaan lisää viskiä, kaappi kun uhkaa tyhjentyä. Maanantaina marssin Alkoon, suosituksia otetaan vastaan.

On näet tullut aika puhua viskistä.

Tämä internetkohu sai huomaamaan, että viinakaappihan kaipaa täydennystä
Tämä internetkohu sai huomaamaan, että viinakaappihan kaipaa täydennystä
Kaikki tuotemerkit on blogitekstissä säilytetty oikeassa muodossaan ja linkattu johonkin kyseisen tuotteen myyjään.

34 thoughts on “Kerro minulle viskistä, kuinka se virtaa, läpi kaikkien aikojen tähän aikaan”

 1. Etkö Ardbegin Ten:iä ole maistanut? Menee yli Lappiksen savussa ja turpeessa. Tai fifty sixty… Ja Smokehead kannattaa testata.

  1. Smokeheadia joskus maistoin. Se maistui siltä kuin tisleeseen olisi lisätty savuaromia. Mikä kaiketi pitääkin paikkansa. En siis pitänyt.

   Mutta oikeasti dissasin sitä sen mauttoman nimen takia. Viskin nimen kuuluu olla lausumiskelvoton ja alkaa L tai GL.

 2. Kokeile Highland Parkia (vaikka ihan perus-12-v), se on varsin lähellä Lagavulinia, vaikka onkin ihan eri laidalta Skotlantia. Meidän kollektiivissa tosin juodaan ensisijaisesti Isle of Juraa, joka on tuosta pari pykälää yskänlääkkeen suuntaan (näkyvät juuri julkaisseen jonkun ihme Brooklyn-hipsteredition, enpä olisi ilman tätä kohua tuotakaan huomannut).

  Onhan tuo sääntely taas vaikeaa. Varmaan jollain yleisellä tasolla päämäärät ovat järkeviä ja matkalla yksityiskohtiin onnistuvat sitten kääntymään päälaelleen. (Toisaalta someakin voi toki käyttää astroturffaamiseen ja ties mihin muuhunkin mainonnan rajoitusten kiertämiseen.) Toisaalta nuorison juomatavat ovat muuttuneet maltillisemmiksi aikana jolloin on saanut mainostaa muutakin kuin mietoolutykköstä ja varsinaiseen ongelmakulutukseen mainokset tuskin ihan hirveästi vaikuttavat. (Spontaanisti olisin veikannut tämän kampanjan unionin maatalouspolitiikaksi, mutta näköjään se on sentään panimoteollisuuden etujärjestön tuotantoa.)

 3. ”Harhaisen holhousmentaliteetin sijasta tarvitsemme alkoholisäätelyn, joka oikeasti toimii nykymaailmassa.”

  Olet toki oikeassa, mutta mitä mielestäsi tulisi konkreettisesti tehdä alkoholisäätelyn suhteen? Tokihan me kaikki osaamme juoda, mutta silti alkoholiperäiset syyt ovat työikäisten yleisin kuolinsyy ja pidemmän aikavälin trendinä varsin voimakkaassa nousussa.

  1. Johtuisikohan nouseva trendi siitä, että väestö vanhenee, joten pitkäaikaisen käytön aiheuttamia ongelmien määrä kasvaa absoluuttisesti vaikka suhteellinen osuus (per ikäluokka) jopa kutistuisi.

  2. Tämä on tietenkin koko alkoholidebatin ehkä tärkein kysymys: mitä sitten oikeasti pitäisi tehdä.

   Kattavaa ja varmaa vastausta siihen ei minullakaan varmasti ole.

   Jotain osviittaa voisi hakea siitä, että samalla kun Suomi on yleisesti liberalisoitunut ja myös alkoholipolitiikka höllentynyt, nuorten humalajuominen on tasaisesti vähentynyt. Jokainen ikäluokka on edellistä raittiimpi. Myös työelämä on siistiytynyt huomattavasti.

   Alkoholin kokonaiskulutuksen nousu johtunee siitä, että vanhat naiset jotka eivät juuri juoneet alkavat olla historiaa, ja nykyiset vanhenevat ikäluokat ovat tottuneet juomaan. Ja sairauksien nousukin johtunee suurelta osin siitä pitkään ja runsaasti juoneet ikäluokat alkavat olla iässä, jossa haitat näkyvät enemmän.

   Mutta toisaalta, absoluuttiset määrät ovat kasvaneet. Ja vaikka rapajuoppous tai lapasesta lähteneen juomisen haitat jäisivätkin pienempään rooliin, niin myös hallinnassa pysyvä mutta melko runsas juominen aiheuttaa omat terveyshaittansa: metabolista oireyhtymää, maksasairauksia jne.

   eli, 1) kännäys ja juoppous on yhä vähemmän trendikästä. Hyvä niin. Tätä kehitystä kannattaa tukea, ja siinä auttaa se, että alkoholia ei mystifioida ja demonisoida, mutta suurkulutus näytetään aina vähän nolona. Tältä kannalta mainonnan rajaukset esim. glorifioinnin suhteen (alkoholilaki 33§2, kohdat 3-6) ovat perusteltuja, mutta kaiken näkymisen rajaukset luultavasti hyödyttömiä tai jopa haitallisia

   2) tarvitaan keinoja elinikäisen kulutuksen haittojen ehkäisyyn. Tämä taas on sama kysymys kuin terveysvalistuksen ongelma yleisesti: liian vähä liikunta, liika ja epäterveellinen ruoka ja runsas alkoholi kulkevat tehokkaasti käsi kädessä. Miten saada ihmiset elämään terveellisemmin, ja missä määrin yhteiskunnalla on oikeus ohjata ihmisten henkilökohtaisia elämäntapavalintoja? Tai edes realistinen mahdollisuus?

   Tämä olisi ihan oman pohdintansa paikka… Ihmisten kokemus mahdollisuudesta hallita omaa elämäänsä lienee tässä keskiössä. Jos jollain on hyviä ideoita, minua kiinnostaa.

 4. Oma suosikkini kohtuuhintaisista Alkon tuotteista on Caol Ila, joka on savuinen, mutta ei kuitenkaan aivan venäläisen maastoajoneuvon pakoputki.

  Joskin paras paikka ostaa viskejä on http://www.masterofmalt.com

  Lähetykset tulevat nopeasti ja kolmella pullolla pääsee postimaksuista huolimatta voitolle.

 5. Ardbeckin Corryvreckan! Tyyris kyllä mutta hyvä ja savuisa, lisäksi se on paras vaihtoehto (… niistä neljästä jota on tullut kokeiltua) viskikermavaahtoon, eli kotimatkalla on poikettava hakemaan kuohukermaa lähialepasta. Viskikermavaahto sopii hyvin melkein minkä tahansa makean jälkiruuan kanssa, letut ja pannukaakku ovat parhaat kohteet. Taikinaankin voi karata hieman viskiä. Tosin tähän kohteeseen sopii erityisen hyvin kaapissanne havaittu Stroh.

  Toivottavasti tämä kommentti on laskettavissa väkevien alkoholijuomien mainostukseksi.

 6. On jo aikakin, että viskien ylivaltaan puututaan. Kaikki muut ihanat tuotteet jäävät näiden skottien turvesotkun alle. Maailma on täynnä upeita tuotteita mm. rommeissq. Esim. 23 v vanha Ron Zapaca on aivan hemmetin hyvä tuote. Ja tällä hetkellä epäpoliittinen Russian Standard Platinum vodka. Saako noita mainostaa?

 7. Kirjoituksesi menee vähän ohi, kun siteeraat perustuslakia.

  Virasto ei ole kieltämässä yksityisiltä blogeilta viskistä kirjoittamista. Se on vain antanut ehdon anniskeluluvalle.

  Monet bloggaajat ovat puolammattilaisia ja saavat ilmaisia näytteitä ym. etuja kirjoituksistaan. Jos näin oln näiden kahden blogaajan tapauksessa viranomainen on oikeassa. Jos tätä ei ole tapahtunut, virasto on toiminut virheellisesti.

  1. ”Se on vain antanut ehdon anniskeluluvalle.”

   Ehto vaan on täysin absurdi, jos luvan hakijan edellytetään kontrolloivan kaikkien blogistien käyttäytymistä. Olettaen siis, että lupa on nyt evätty oikeasti riippumattomien blogistien vuoksi.

  2. On totta, että perustuslaki menee vähän ohi aiheen. Harkitsin sen poistamista kirjoittaessa, mutta jätin, koska se oli hauska.

   Oikea laillisuusongelmahan tässä ei koske sananvapautta, vaan sitä, että yksi toimija asetetaan vastuuseen itseensä liittymättömien muiden toimijoiden teoista. Tällainen kollektiivivastuu on mielivaltaa ja kielletty lähes kaikissa yhteyksissä. Muun muassa varusmiesten ja vankien kohdalla, joita muutoin saa kohdella muualla kielletyin tavoin.
   .
   Eikä alkoholilakikaan anna tuohon oikeutta: mainostamisen ja piilomainostamisen kiellot koskevat mainostajan itsensä toimintaa, eivät kolmansia osapuolia.

   Virastossa lienee ajateltu blogien olevan mainosalustoja, joihin sisältö on ostettua, ja siten tapahtumajärjestäjän vastuulla. Oikeampi ajatus olisi kuitenkin suhtautua niihin medioina. Molemmat mainitut blogit ovat omaan asiaansa vakavasti suhtautuvia harrastajamedioita. Eikä lehtijuttujen sisältöäkään voisi asettaa luvan kriteeriksi.

  3. Minusta on ihan ok, että pyritään vähentämään alkoholin aiheuttamia haittoja kansanterveydelle. Minusta ei ole ok, että kyseinen vähennys pyritään tekemällä kieltämällä, kontrolloimalla ja käytännössä rajaamalla toimintamahdollisuuksia pieniltä toimijoilta. Onhan sitä helppo käydä yhden tapahtumajärjestäjän ja parin bloggaajan kimppuun, mutta kuka kieltäisi Alkon tuotesivut ? http://www.alko.fi/haku/tuotteet/?tags=(6996)(2868)

   Valistus ja hyvät esimerkit auttavat kehittämään kulttuuria kohtuuden suuntaan, kielloilla tehdään vain kielletystä haluttavaa. Näin se on ollut maailmansivu…

   Niin, ja joko teillä on takataskussa hyviä ehdotuksia Finlandia-talon uudeksi nimeksi?

 8. http://tinyurl.com/oepwbzu

  Tuota ”alkoholi on työikäisten suurin kuolinsyy” – mantraa aina säännöllisesti toitotetaan lehdistössä, ja kun tarpeeksi usein toistetaan, niin ihmiset alkavat valheisiinkin uskoa.
  Lääketieteellinen seura duodecim julkaisi artikkelin johon tuo tinyurl viittaa, suosittelen tutustumaan. Kiihkottomasti kirjoitettu julkaisu jossa tunnustetaan alkoholin vaarat, mutta oikaistaan väärinkäsityksiä.

  Holhoamalla ja naurettavilla määräyksillä ei saada mitään aikaan. Ennemmin näkisin pohjois-karjala projektin tyyppistä valistusta ja oikea-aikaisia interventioita. Jeppe juo, oli mainoksia tai ei.

 9. Lagavulin 16V(normi/DE) on vieläkin kärkikahinoissa omissa viskeissä. Kärkeä hätyyttelee myös Glengoyne 18V. Heti kärjen tuntumassa on Bowmore Mariner, sekä Glenlivet Nadurra.

  Erilaisia, mutta niin erinomaisia kaikki.

 10. Vastuullisena yrityksenä tunnettu kotimainen toimija julkaisee edelleen tuoteluetteloaan hintoineen ja kuvauksineen iman ikärajoituksia. http://Www.alko.fi

  1. Valtionkaupan nettihinnastossahan viski ja muut väkevät ovat ehtineet olla vasta muutaman kuukauden, eli jossain on sentään osattu mennä vähemmän rajoittavaankin suuntaan.

 11. Tero Jantunen kommentoi että ”No homo”-fraasi alkukappaleessa olisi mauton. Saanen olla eri mieltä. Tässä kontekstissa ja Otson käyttämällä tavalla fraasin käyttö hyvinkin tekee pilaa homofobiasta homofobisten asenteiden tukemisen sijaan. ( http://en.wikipedia.org/wiki/No_homo ) Mutta tätä asiaa pitänee pohtia enemmän viskin äärellä.

 12. Viskigateen liittyvä miellyttävä salaliittoteoreettinen kysymys on, että mitä kansalaisille epämiellyttävää päätöstä ollaan samaan aikaan ajamassa jossain muualla eteenpäin – kun huomio kohdistetaan tällaiseen triviaaliin asiaan.

  1. Tuohan on esim USAssa tyypillinen toimintamalli, ja varmasti Suomessakin käytetään. Pitää ottaa vähän selvää.

 13. Jos liika savu tökkii, kokeile vastapainoksi skaalan toisesta laidasta Macallan Sherry Oak.

 14. Valitsin häihimme kahvin aveciksi juuri tuota mainittua Laphroig 10yo:ta. VIRHE! Vaikka se on ihanaa nautiskeluviskiä, ei sitä voi vetää ykkösellä alas, kun joku tulee huutamaan, että taksit tuli nyt äkkiä pihalle. Tuloksena itkua hyvän viskin juomatta jäämisen takia ja ravintolaan unohtunut hääkimppu.

 15. Parempi olisi, että hakisit ne viskit vaikka Tallinnasta. Saavat ne idiootit, jotka näitä lakeja paskantavat, sen illuusion, että lait oikeasti toimii, kun myynti suomessa laskee. Samalla tee vaikka vaateostoksetkin siellä. Eipä tule niistäkään verorahoista ongelmaa suomen verottajalle. Itseasiassa koko messut ja toiminta kannattaa siirtää viroon, kun täällä Suomessa kaikki yrittäminen on tehty mahdottomaksi kaiken maailman lakien, byrokratian, mielivaltaisen viranomaistoiminnan ja sääntelyn johdosta. Täällä Suomessa kannata pian mikään muu kuin metsässä samoilu yksinään. Sillä edellytyksellä, että asuu jossain mahdollisimman kaukana Suomesta. Sääli sinäänsä, sillä on Suomessa hyviäkin asioita. Ainakin ollut. Mutta mikään asia ei ole niin hyvin, että ne eduskunnan tontut ei sitä saisi pilattua.

 16. Mieleeni juolahti kysymys tästä alkoholista, viskistä, ja viinarallista. Onko nyt niin, että jos tuon Virosta Jameson/Jameson-viski/videokutsuvierasbileisiini tarjoiluksi 30 litraa viskiä, en voi todentaa näiden kekkereiden olemassaoloa sosiaalisesta mediasta tai muustakaan julkisesta paikasta, koska kyseessä olisi silloin alkoholijuoman mainonta, joten joudun tulliviranomaisen hampaisiin iankaikkisesti?

 17. Entäs kaverini Otto ja Aura? Tuskin ihmisiä päästetään helpommalla kuin hevosia, joten nimet vaihtoon vaan. Toivottavasti saavat valita itse uudet nimensä, eikä Avi valitse nimiä virkatyönä heidän puolestaan.

 18. Hyvä juttu, että keskustelua syntyy. Juopottelukulttuurista pitääkin päästä eroon, muttei sitä saa toteuttaa hinnalla millä hyvänsä niin, että suomalaisen yrittäjyyden, talouden ja matkailuelinkeinon edellytykset tuhotaan. Kieltolakien tiet on jo moneen kertaa käyty läpi ja ne ovat aina päätyneet umpikujaan. Samaan aikaan, kun Suomessa tunaroidaan, Skotlannissa osataan ottaa kaikki irti matkailu- ja viskielinkeinon hydyntämisestä: http://tampere.kohokohdat.fi/moottoripyoraileva-david-beckham-irrottelee-skotlannin-ylamailla-viskin-kanssa/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *