Hanasaari B on sammunut

Voimalan valvomosta juuri saamani tiedon mukaan Hanasaari B on lopettanut sähkön jakelun valtakunnanverkkoon tänään klo 12.16. Jälkilämpöjä ajetaan kaukolämpöverkkoon vielä pari tuntia, ettei mitään mene hukkaan. 114 vuoden hiilenpoltto Helsingin itäisessä kantakaupuingissa on päättynyt.

Nämä 114 vuotta ovat muuttaneet kaupunkia paljon. noin 100 000 asukkaan teollistuva kaupunki on kasvanut 1 600 000 asukkaan metropoliksi. Hiili toi sähköä, kaasuliedet (kaasu tehtiin pitkään hiilestä) ja kaukolämmön. Vuoskymmenten ajan 1974 rakennettu Hanasaari B oli symboli edistykselle, hyvinvoinnille ja paremmalle tulevaisuudelle.

Se oli silloin ja nyt on nyt. Vuosien varrella yhä useampi on ymmärtänyt hiilenpolton kuuluvan menneisyyteen. Tätä kuvaa hyvin tarina Hanasaari B:n sulkemispäätöksestä

Vuonna 2008 Vihreät onnistui saamaan jossain aamuyölle venyneessä neuvottelussa osaksi päätöstä kirjauksen, että Helenin polttoainevaihtoehtoja tarkastellaan. Silloin hiilenpolton loppumiseen ei tietääkseni uskonut kovin moni Vihreiden ulkopuolella.

Selvitystä tehtiin vuosia. Alkujaan vaihtoehtoina olivat 40% biopolttoaineiden sekoittaminen hiileen Hanasaaressa ja Salmisaaressa tai uusi, valtava biopolttoaineinvestointi Vuosaareen. Nykynäkökulmasta molemmat olisivat tietenkin olleet huonoja ratkaisuja: vuoskymmenten sitoumus hiilenpolttoon tai ylimitoitettuun puunpolttoon.

Onneksi onnistuimme junailemaan vaihtoehtoihin mukaan myös kolmannen, hajautettuun kaukolämmön tuotantoon perustuvan mallin, joka osoittautui kannattavimmaksi. Osana sitä on pienempi määrä puunpolttoa, mutta jatkuvasti kasvava osa kaukolämmöstä tuotetaan erilaisilla lämpöpumpuilla.

Vuonna 2015 päätettiin, että Hanasaari suljetaan. Olin itse neuvottelemassa sille takarajan 31.12.2024. Tässä vaiheessa jo hiilenpolton uskottiin laajemminkin loppuvan joskus, mutta useimmissa puolueissa ajateltiin että mielummin myöhemmin kuin aiemmin.

Kävikin onnekkaasti niin, että hiilenpoltto päästiin lopettamaan vielä aiemmin. Takaraja olisi silti arvokas, koska se mahdollisti Kruunusiltojen rakentamisen, kun saatiin varmuus niiden jatkosta keskustaan ohi Hanasaaren hiilisataman.

Ratkaisevaksi tekijäksi nopeamman sulkemisen puolesta muodostui päästökauppa, sekä uusiutuvan sähköntuotannon nopea kehitys, jotka tekivät hiilenpoltosta kannattamatonta. Nämä ovat asioita joita Vihreät ovat pitkään ajaneet eduskunnassa ja europarlamentissa.

Hanasaaren sulkupäätöksen 15-vuotisessa prosessissa näkyy hyvin, kuinka politiikassa ei usein ole yhtä yksittäistä hetkeä jolla jokin asia tapahtuu, vaan ratkaisevia päätöksiä tehdään vuosien ajan ja monilla eri tasoilla. Ja siksi on tärkeää, että joka tasolla on päätöksentekijöitä, jotka ymmärtävät ilmastonmuutoksen ja lajikadon vakavuuden.

Mutta tänään on aika juhlia Hanasaari B:n siirtymistä osaksi Helsingin teollisuushistoriaa – jossa sillä on oma kunniakas paikkansa.

Osa helsingin teollisuushistoriaa: Hanasaari A ja edustalla Sörnaisten satama, oikeassa reunassa myös Hanasaari B.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *