Taktinen äänestäminen Helsingissä (älä tee, mutta jos kuitenkin teet)

Taktinen äänestäminen ei toimi eduskuntavaaleissa kovin hyvin. Oras Tynkkynen kuvasi tämän hyvin. Riski saada aivan muu tulos kuin tarkoittamansa on liian suuri. Jos kuitenkin haluaisit taktikoida Helsingissä, niin rakensin analyysin, joka kertoo miten se onnistuu parhaiten.

Taktisen äänestämisen idea on äänestää omasta mielestä parhaan sijasta jotain ihan ok puoluetta, jotta välttäisi vielä ikävämmät vaihtoehdot. Jotta tämä onnistuisi, pitää pyrkiä arvioimaan, mitä “ihan ok” puoluetta äänestämällä on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa.

Se on mikä on kennellekin ok ja mikä ei, vaihtelee tietenkin sen mukaan keneltä kysytään. Näissä vaaleissa tyypillinen esimerkki on äänestäjä, joka pitää Vihreitä, SDP:tä ja Vasemmistoliittoa kaikkia mahdollisina vaihtoehtoina. Esitän tässä tulokset tällaisen äänestäjän näkökulmasta. Samalla excelillä voi laskea myös millä tahansa muulla preferenssillä.

Hesarin eilisen jutun mukaan Helsingissä viimeisestä paikasta kamppailisivat Vihreät ja Kristillisdemokraattien sekä Keskustan vaaliliitto – siten että Vihreät olisi häviämässä. Analyysin taustalla oli Kokoomuksen salainen laskukone Tämän innoittamana päätin tehdä oman vastaavan – joskin varmasti yksinkertaisemman analyysin.

Laskelma perustuu viime eduskuntavaalien tulokseen Helsingissä sekä valtakunnallisten galluppien muutokseen vaalien jälkeen. Laskin yksinkertaisesti että puolueet menettävät ja saavat ääniä samassa suhteessa kaikkialla Suomessa. Eli esimerkiksi kun Vihreiden kannatus oli Helsingissä vähän yli kaksinkertainen maan keskiarvoon nähden, niin myös muutokset kannatukseen ovat Helsingissä vähän yli kaksinkertaisia. Kannatuksen perusteella laskin sitten paikkamäärän Jeffersonin menetelmällä (kyllä, Presidentti Jeffersonin), joka antaa saman tuloksen kuin meillä käytetty D’hont, mutta on helpompi laskea excelissä

Tämä ei ole mikään eksakti ennuste, mutta esimerkiksi viime vaaleissa antoi parempia ennusteita kuin paikallisgallupit, jotka ovat vielä epäluotettavampia. Mainittu kokoomuksen laskumalli perustuu samaan ajatukseen. Ja toisin kuin se, minun mallini on totta kai avoimesti saatavilla.

Puolueiden ennustettu kannatus ja paikkamäärät Helsingissä perustuen Hesarin uusimpaan galluppiin ja kuuvaamaani laskutapaan.

Tulos: Vihreät olisi saamassa neljä paikkaa, mutta melko lähellä saada viides. Vihreät tarvitsisivat vajaat 4000 ääntä lisää saadakseen viidennen paikan, joka olisi tällöin pois Kokoomukselta. 4000 on melko pieni äänimäärä – verrattuna vaikka siihen että malli ennustaa Vihreiden menettävän 24 000 ääntä viime vaaleista. Jos heistä joka kuudes äänestäisi sittenkin Vihreitä, se riittäisi viidenteen paikkaan.

Jotta SDP (4 paikkaa) tai Vasemmisto (3 paikkaa) saisi yhden paikan lisää, kumpikin tarvitsisi yli 12 000 ääntä lisää.

Eli käyttämäni punavihreän esimerkkiäänestäjän kannattaisi siis taktisesti äänestää näissä vaaleissa Vihreää. Jos taas Vihreiden kannattaja äänestääkin taktisesti Demareita, on iso riski että tuloskena siitä saakin eduskuntaan Mika Ebelingin tai Atte Kalevan

En silti suosittele taktista äänestämistä. Oikeasti nämä ennusteet ovat niin epävarmoja, että viimeisestä paikasta voivat tapella lähes mitkä tahansa muutkin puolueet. Varmimmin saaty kannattamaasi politiikkaa äänestämällä sitä puoluetta, joka tekee kannattamaasi politiikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *