Otso Kivekäs Helsinki

4 thoughts on “Helmenkalastaja

 1. Toimenpiteiden määrä kertoo jotain, mutta ei kaikkea: 15 rasti ruutuun -lomaketta netissä on pienempi riesa kuin 5 virastokäyntiä.

  Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä: tuossa oli vain perustamisvaiheen byrokratia. Esimerkiksi Suomen kirjanpito- ja verolainsäädäntö on kansainvälisesti melko monimutkainen.

 2. Esimerkiksi vielä viime vuonna oli ylivoimaisen hankalaa löytää oikeita tilitysprosentteja netistä.

  Jos haluan maksaa 1000 euroa keikkapalkkaa bruttona, ja minulla on saajan verokortti kädessä, jossa lukee lisäprosenttina 50, mitä maksan ja minne? Jos pitäisi maksaa 1000 euroa tekijänoikeuspalkkioita luonnolliselle henkilölle, mitä maksan ja minne?

  Ensimmäinen menee vielä helposti, jos noudattaa neuvoa ”hanki tilitoimisto”, mutta toisessa meni sen tilitoimistonkin sormi suuhun.

 3. Kersa: kodin putkimies ei liuota helmiä. Mietin itsekin tuota, mtta tarkistin ennen kirjoittamista. Helmet koostuvat lähinnä kalsiumkarbonaatista, joka liukenee lieväänkin happoon (jopa kovaan veteen), mutta ei emäkseen. Ja kodin putkimies on laimennettua natriumhydroksidia (Ph 13 laimentamattomana).

  Vesa: joo tuo on toki vain suppea joukko asioita mitä tuossa tutkittiin. Jos tiedät laajempia kansainvälisiä vertailuja, kerro ihmeessä. Itse en löytänyt pienellä googlauksella mitään kovin merkittävää. Esittäisin kuitenkin hypoteesin, että yrityksen perustamiseen liittyvä byrokratia ja muu yritystoimintaan liittyvä byrokratia korreloivat.

  Noin yleisemmin, yrittämiseen varmasti liittyy tarpeetottoman hankalaa byrokratiaa, ja joitakin osia voisi varmasti suoraviivaistaa (esim. vaikka kuntsan mainitsemat vero-ohjeet), mutta hankalaa se byrokratia on kaikkialla muuallakin. Paitsi siellä missä sen korvaa mielivalta, ja hedelmäkauppiaat tekevät polttoitsemurhia.

  Anekdoottina tulee mieleen, että Amerikassa monet palkansaajatkin käyttävät tilitoimistoa veroilmoituksen tekemiseen, kun taas Suomessa jotkut yksinyrittäjätkin tekevät verotuksensa itse. Tosin se saattaa kertoa enemmän jääräpäisestä tee-se-itse-mentaliteetista kuin niinkään veroilmoituksen helppoudesta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *